Διεθνή ΜΜΕ: Η βόμβα – Ελλάδα είναι έτοιμη ξανά να εκραγεί

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής απασχόλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναλύουν τις επιπτώσεις πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη συμφωνίας.

 

Οι βρετανικοί Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Εάν η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της ευρωζώνης, πρέπει να κατηγορήσεις τους γονείς της», αναφέρουν ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση στην νομισματική ένωση η Ελλάδα είναι η βόμβα που δεν εξέράγη στη «γραφική αυλή της Ευρώπης. Επειτα απο δύο μνημόνια, διάφορες επαναδιαπραγματεύσεις και μία διαγραφή χρέους αεγότερα, εταίροι νόμισαν ότι την είχαν εξουδετερώσει. Αλλά όχι. Αυτήν την εβδομάδα, η βόμβα άρχισε να χτυπά ξανά».

 

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, Φίλιπ Άλντρικ, η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο σημείο και ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα σε αυτή, με το ερώτημα αν θα βρεθούν οι βουλευτές για την Προεδρική εκλογή ή θα διεξαχθούν ξανά εκλογές.

 

Οι Financial Times με τη σειρά τους κάνουν λόγο για «Επερχόμενη τραγωδία του Grexit είναι μία φάρσα για τους Ευρωπαίους.

 

«Μία ελληνική κρίση θα αποσπάσει την προσοχή από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος, Τζον Ντίζαρντ. Και συνεχίζει: Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωσκεπιτικιστές δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι μία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την ευρωκρατία και για κάποιες εθνικές κυβερνήσεις. Μία θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση του ευρώ, όπως το 2011 και το 2012.

 

«Σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μετατραπούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

 

«Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά, πλέον, την έξοδο από το Ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα», προσθέτει η εφημερίδα.

 

Ο δε αρθρογράφος της εφημερίδας, Μικέλε Σέρρα, αναφέρει σε σχόλιό του αφιερωμένο στην χώρα μας: «αν ήμουν έλληνας, η ιδέα ότι “οι αγορές” αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. ‘Η, αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω».

 

«Ο κεκαλυμμένος εκβιασμός που η χρηματιστική οικονομία ασκεί επί της πολιτικής, είναι ήδη πολύ συζητήσιμος σε περιόδους ευημερίας. Αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων, εκτός από αμφισβητήσιμος, γίνεται και εύθραυστος, διότι όταν κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει, η ανατροπή των όποιων κανόνων και δεδομένων, προκαλεί λιγότερο φόβο», προσθέτει.

 

Ο Αντόνιο Φερράρι, από μέρος του, απεσταλμένος και αναλυτής της εφημερίδας Corierre dela Sera, στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, κατά την συμμετοχή του σε δημοσιογραφική εκπομπή εμβάθυνσης του ιδιωτικού καναλιού La 7, αφιερωμένη στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος – έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του- μπορεί να καταλάβει ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας».

 

Σύμφωνα με τον Φερράρι «κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε, με τον τρόπο αυτό, να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».