Διεθνή ΜΜΕ: «Η Ελλάδα χάνει στο πόκερ με την ΕΕ- Δεν έπιασε η μπλόφα»

Στα λάθη στρατηγικής που διέπραξε η Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, αναφέρονται ΜΜΕ του εξωτερικού, θεωρώντας ότι σε αυτό τον διαγωνισμό πόκερ η Ελλάδα μπλόφαρε δίχως επιτυχία και δεν έχει περιθώριο για εκβιασμούς.

 

Οδηγίες προς την Ελλάδα για μια επιτυχή διαπραγμάτευση, δίνει μέσα από άρθρο του στους Financial Times ο Bill Emmott, θεωρώντας ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Βρετανία δεν είναι σε θέση να εκβιάζουν τους υπόλοιπους και να αναμένουν την επίτευξη των συμφωνιών που επιδιώκουν. Γι’ αυτό συνιστά σε Ελλάδα και Βρετανία την εκπόνηση προτάσεων που θα είναι επωφελείς όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, αφού το επιχείρημα «αγανακτήσαμε, δεν αντέχουμε άλλο» δεν είναι αρκετό, όπως υπογραμμίζει.

 

Η τακτική Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο στον κρόταφό του και να ζητά λύτρα για να μην τραβήξει την σκανδάλη, προφανώς δεν αποδίδει, γιατί Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί την μπλόφα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αδιέξοδο που κάνει αδύνατη την διαπραγμάτευση, γράφει η Guardian και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει επανέλθει στο σημείο εκκίνησης σε αυτό τον διαγωνισμό πόκερ με την Γερμανία και την Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση έδειξε τα καλύτερα χαρτιά της πολύ νωρίς και δεν έχει άλλη αξιοπιστία αν θέλει να συνεχίσει να μπλοφάρει.

 

Οπότε τι θα συμβεί; Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να παραδεχθεί σύντομα την ήττα του ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει σε ένα πρόγραμμα στο στυλ της τρόικας που απλώς θα ακούγεται πιο ευχάριστο γιατί δεν θα περιλαμβάνει την λέξη τρόικα…

 

Μια άλλη πιθανότητα- αν ακόμη λειτουργούν κανονικά οι ελληνικές τράπεζες- είναι η ελληνική κυβέρνηση να αψηφήσει τις προειδοποιήσεις και να προχωρήσει σε μονομερή εφαρμογή κάποιων εκ των δραστικών εξαγγελιών της. Αυτό όμως θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όπως ήδη έχει καταστήσει σαφές η ΕΚΤ. Τότε μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει όπως συνέβη σε Κύπρο και Ιρλανδία.

 

Όμως μια τέτοια συνθηκολόγηση της τελευταίας στιγμής μπορεί να σημαίνει παραίτηση της κυβέρνησης και διαδοχή της από ένα σχήμα τεχνοκρατών που έχουν την έγκριση της ΕΕ όπως συνέβη το 2012 στην Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι.

 

Ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί μόνο ο Γ. Βαρουφάκης και να μείνουν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Η μόνη άλλη πιθανότητα αν και όταν οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να καταρρέουν είναι μια έξοδος από το ευρώ.

 

Όποια όμως και αν είναι η μορφή αυτής της παράδοσης, η Ελλάδα δεν θα είναι ο μόνος χαμένος της υπόθεσης. Οι οπαδοί της δημοκρατίας και της οικονομικής επέκτασης έχασαν ίσως της καλύτερη ευκαιρία τους να υπερισχύσουν της Γερμανίας και να απαλλαγούν από την αυτο-καταστροφική λιτότητα που η Γερμανία έχει επιβάλει στην Ευρώπη.