Διεθνή ΜΜΕ: Ανησυχία και αβεβαιότητα για Ελλάδα

Με ανησυχία, έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «αναζωπύρωσε» τις ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

 

 

Στα δημοσιεύματα αναβιώνουν τα σενάρια του Grexit, ενώ εκφράζονται φόβοι για επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία στην περίπτωση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

 

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο γερμανικός Τύπος, με την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» να φιλοξενεί αυστηρές προειδοποιήσεις Γερμανών πολιτικών. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα σύντομα θα οδηγηθεί σε πτώχευση», δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής του CDU Ραλφ Μπρινκχάους υποστηρίζει πως «ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει από τις εκλογές, βρισκόμαστε στο σημείο να χάνουμε πολύ χρόνο από τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν».

 

Την ίδια ώρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνεται ο κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Σύμφωνα με τη Fitch, η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

 

«Economist»: «Η κρίση του ευρώ εισέρχεται σε μία νέα, άκρως επικίνδυνη φάση και για άλλη μία φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο. Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα θέτει εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι θα κρυφοκοιτάζουν με ρίγος το χάος της Αθήνας και θα μείνουν προσκολλημένοι στη λιτότητα που τους συνταγογράφησε η Ανγκελα Μέρκελ. Εντούτοις, είναι δύσκολο πλέον να πιστέψει κανείς ότι η ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει αναστάτωση και σε άλλες χώρες, όπου η ?συνταγή? Μέρκελ προφανώς και έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Και αυτήν τη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος θα δυσκολευτεί να επαναλάβει το κόλπο το 2012, όταν ζήτησε από τους Ελληνες να ψηφίσουν ξανά με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μία πιο λογική κυβέρνηση. Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι πιθανό να δημιουργήσουν πολιτική κρίση. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει αβεβαιότητα και αντίφαση. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας έχει μετριάσει τις εξωφρενικές υποσχέσεις του. Το αποτέλεσμα είναι ένα ?παιχνίδι? που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ακόμη και αν το Grexit είναι ασφαλέστερο, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και απρόβλεπτο».

 

«Washington Post»: Αυτήν τη φορά ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ κατέρρευσε, διότι δεν κατόρθωσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που έχει σημασία είναι εάν η ΝΔ, η οποία βρίσκεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να διατηρήσει την εξουσία μετά τις εκλογές. Εάν όχι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα chicken-game με τη Γερμανία, στο οποίο διακυβεύονται πολλά.

 

«Handelsblatt»: Η νέα εκλογική αναμέτρηση επαναφέρει παλιές ανησυχίες. Η αβεβαιότητα επιστρέφει. Δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για τον Α. Τσίπρα σε περίπτωση που τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει ταχύτατα αποφάσεις, δεδομένου ότι στα τέλη Φεβρουαρίου λήγει το ήδη παρατεταμένο πρόγραμμα βοήθειας και η χώρα έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

 

«Suddeutsche Zeitung»: Οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν έχουν διδαχτεί ακόμη τίποτα από τις εμπειρίες των τελευταίων ετών. Στην περίπτωση ενός «κουρέματος» χρέους η διάσωση της Ελλάδας θα απέβαινε πρώτη φορά ακριβή για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Ετσι οι πιθανότητες επιτυχίας των σχεδίων Τσίπρα είναι μικρές.

 

«New York Times»: Μπορεί το Grexit να έχει επιστρέψει, αλλά δεν έχει συμβεί το ίδιο και για τον πανικό γύρω από αυτό. Τα πρόσφατα προβλήματα της Αθήνας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας.

 

FINANCIAL TIMES – BLOOMBERG:
Ανάγκη για μεγάλο «κούρεμα» του χρέους

 

Την ανάγκη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επισημαίνουν σε δημοσιεύματά τους οι «Financial Times» και το Bloomberg, με αφορμή τις σηπτικές συνθήκες που επιφέρουν στη συνοχή της Ευρωζώνης τα προγράμματα λιτότητας.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Οπως αναφέρει σε άρθρο του, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

 

«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».

 

Αλλά και οι «Financial Times» σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η Ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που, όπως υποστηρίζει, φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη αλλά και την ελληνική ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της κυβέρνησης.

 

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος -όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ- έχει αγανακτήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

 

Σύμφωνα με τους «FT», η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες.

 

Πηγή: Έθνος