Die Welt: Αφήστε τους Έλληνες να φύγουν από την Ευρωζώνη
Παρά τις σοβαρές συνέπειες του Grexit, περισσότερη ελαστικότητα προς την Αθήνα ίσως έχει ακόμη περισσότερες, γράφει η Welt. To πολιτικό κόστος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είναι πια πολύ υψηλό για τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Σε περίπτωση ανάγκης, θα είναι καλύτερο να αφήσουμε τους Έλληνες να φύγουν», τιτλοφορείται άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας die Welt. Ο αρθρογράφος Jan Dams περιγράφει με μελανά χρώματα τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας μάλιστα πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αρνείται πεισματικά την πραγματικότητα και βρίσκεται έξω από τα νερά της», κάτι που, όπως συμπληρώνει, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι επικίνδυνο.
H ελαστικότητα που δείχνουν τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Φ. Ολάντ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δε βρίσκει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την Αθήνα. Με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα στο μεταρρυθμιστικό τομέα και με την έως τώρα διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης πολλοί –κι όχι μόνο στο Βερολίνο– σκέφτονται: «Οι Έλληνες θέλουν μόνο τα λεφτά μας».
Η κατάσταση αυτή εξηγείται εύκολα, σύμφωνα με το άρθρο, καθώς η «αριστερο-δεξιά κυβέρνηση στην Αθήνα πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές με τη μεταρρυθμιστική τους πολιτική έχουν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία, έχουν αφανίσει την ελληνική οικονομία και έχουν καταστρέψει το κράτος πρόνοιας».
Ο άπειρος κ. Τσίπρας ακούει όμως μόνο το ακροατήριό του στο εσωτερικό και θέλει να εφαρμόσει, ό,τι κι αν γίνει, το πρόγραμμά του. Δε δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα των Ευρωπαίων εταίρων του και θεωρεί ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα κρατήσουν την Ελλάδα πάση θυσία στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό διαπραγματεύεται σκληρότερα, παραγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι με αυτήν του την τακτική έχει φέρει σχεδόν κάθε ηγέτη στην Ευρώπη σε τόσο δύσκολη θέση, που δεν μπορεί πλέον κανείς να έρθει σε εύλογο συμβιβασμό μαζί του.
Όσο κι αν η κ. Μέρκελ θέλει να δείξει διαλλακτικότητα στον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να εμφανιστεί στη γερμανική βουλή και να ζητήσει καινούρια βοήθεια, αν δεν έχει να υποσχεθεί έναν ελάχιστο αριθμό μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η καγκελάριος θα έχανε την υποστήριξη του κόμματός της και οι Γερμανοί πολίτες δε θα έδειχνανκαμία κατανόηση. Το πολιτικό κόστος είναι απαγορευτικό. Το ίδιο και στη Γαλλία. Χαλαρότητα με την Ελλάδα σημαίνει περισσότερη υποστήριξη για τη Marine Le Pen από τη Δεξιά.
Έτσι, δεν είναι μόνο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αυτό που θα μπορούσε να καταστρέψει το κοινό νόμισμα, αλλά και μια υπερβολικά ελαστική στάση απέναντι στη χώρα. Γι’ αυτό και θα ήταν καλύτερο, σε περίπτωση ανάγκης, να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει, γράφει η Welt.
Όμως δε θα πρέπει κανείς να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο δε θα είχε σοβαρές και επώδυνες οικονομικές συνέπειες.
Στον αντίποδα, η ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine στο σημερινό κύριο άρθρο της βλέπει σημαντική υποχώρηση των Ευρωσκεπτικιστών βουλευτών στη Γερμανία και ιδιαίτερα όσων αντιτίθενται στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό φαίνεται και από τις παραιτήσεις βουλευτών με αιτιολογία το ότι αντιτάχθηκαν στη γραμμή του κόμματος καταψηφίζοντας τη βοήθεια, όπως συνέβη με τον Peter Gauweiler, αντιπρόεδρο τη Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Ο βουλευτής Carsten Linnemann του CDU της Α.Μέρκελ, που ψήφισε κατά στην τελευταία ψηφοφορία, δήλωσε ότι η κορύφωση της οργής για την Ελλάδα έχει πλέον παρέλθει.«Στις συγκεντρώσεις μου έχει πάψει το θέμα της Ελλάδας να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκνευρισμού. Οι άνθρωποι ξέρουν έτσι κι αλλιώς ότι τα λεφτά χάθηκαν»! Τα πράγματα έχουν μπερδευτεί πάρα πολύ, τονίζει η εφημερίδα, και γι’ αυτό ο κόσμος εμπιστεύεται την καγκελάριο.