Διδασκαλία εξ αποστάσεως στα πανεπιστήμια
Λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από ένα πιθανό κύμα μετεγγραφών, μελετά το υπουργείο Παιδείας, ενόψει της εφαρμογής της προσφάτως ψηφισθείσας διάταξης για τις μετεγγραφές φοιτητών.
Όπως πάντως ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν θα αλλάξει το άρθρο 53 του Ν. 4264/14 αλλά το υπουργείο θα αναζητήσει λύσεις, καθώς οι εκτιμήσεις είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη (σ.σ. ψηφίστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου) θα δημιουργήσει τεράστιο κύμα χιλιάδων αιτημάτων για μετεγγραφές.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία
Όπως ενημέρωσε, ειδικότερα, τους βουλευτές ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής προγράμματος εξ αποστάσεως διδασκαλίας για κάποια τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και για συγκεκριμένα μαθήματα. Επίσης ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια πανεπιστήμια που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το κύμα μετεγγραφών να ενισχυθούν οικονομικά αλλά με εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων.
Ο υπουργός Παιδείας μετέφερε στους βουλευτές την ανησυχία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι θα βρεθούν αντιμέτωπα με φαινόμενα απερήμωσης στην Περιφέρεια και άλλων όπως το Χαροκόπειο που εκτιμά ότι θα έχει διπλάσιο αριθμό μετεγγραφών σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλους τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους καθώς η διάταξη δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να αλλάζει τώρα κάτι που είχε ψηφιστεί πριν από τις εκλογές και δεν έθετε όριο μετεγγραφών για τις κατηγορίες των δικαιούχων. Επισήμανε ωστόσο ότι η ψηφισθείσα διάταξη (σ.σ. την είχε ψηφίσει και ο ίδιος) δεν έκανε κάποια διάκριση «ανάμεσα σε κάποιον εκατομμυριούχο με τέσσερα παιδιά που το παιδί του δηλώνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έρχεται Αθήνα και σε κάποιον που είναι πολύτεκνος και φτωχός, δηλαδή δεν προέβλεψε κάτι αποκλειστικά για τα φτωχά εισοδήματα». Η μεγαλύτερη κατηγορία όσων μπορούν να αξιοποιήσουν την εν λόγω διάταξη φαίνεται να είναι οι τρίτεκνοι, ωστόσο το υπουργείο που απευθύνθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να αντλήσει αριθμητικά στοιχεία για τον σχεδιασμό του, εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.
Τα οικονομικά στην Παιδεία
Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε επίσης αποφασισμένος να ανοίξει τη συζήτηση στη Βουλή για τα οικονομικά στην Παιδεία, καθώς, όπως τόνισε, χρήματα δεν υπάρχουν. Γι΄ αυτό, όπως είπε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκαλέσει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ώστε τα κόμματα να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και των δυσχερειών.
Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ενημερώθηκε επίσης ότι το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα καταργείται διάταξη η οποία επιτρέπει σε πανεπιστήμια να μην δέχονται φοιτητές λόγω αναπηρίας.