Διχασμό προκαλούν τα σχολεία προσφύγων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οργή προκαλεί η απόφαση Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι απειλούν με κατάληψη στο ενδεχόμενο φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Η απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να προσφέρονται μαθήματα στα προσφυγόπουλα, με τις «τάξεις υποδοχής» να πραγματοποιούνται στο διάστημα 2 με 6 το απόγευμα και θα στεγάζονται σε ελληνικά σχολεία που δεν λειτουργούν εκείνη την ώρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, την προηγούμενη Πέμπτη και κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη – τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με κατάληψη του σχολικού κτιρίου, ενώ στην ανακοίνωση δεν αιτιολογείται πουθενά η απόφαση των γονέων.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από ανάλογη απόφαση του 1ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη να μιλά για ακατανόητη συμπεριφορά, αλλά και τους χρήστες του διαδικτύου να το αναγάγουν σήμερα σε πρώτο θέμα συζήτησης. Σημειώνεται πως η περιοχή του Ωραιοκάστρου επιλέχθηκε από την επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων, το 1922, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τον Πόντο και τον Καύκασο.

Ισχυρή πλειοψηφία

Με ισχυρή πλειοψηφία (136 στους 138 ψηφίσαντες) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου αποφάσισε τη «μη ένταξη- τοποθέτηση των προσφύγων στον χώρο του σχολείου», με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Φ. Κίτσιου να αναφέρει πως «το πρόβλημά μας είναι καθαρά υγειονομικό. Τα προσφυγόπουλα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας», ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων πίσω από την απόφαση. Ωστόσο, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστ. Γαβότσης, ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου προτείνει τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων, να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. «Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατ. να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές», όπως ανέφερε ο κ. Γαβότσης.

Αντιδράσεις 

«Τέτοια φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά» όπως σχολίασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχετικά με τις αντιδράσεις κατά των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, τονίζοντας πως «ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά, ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών».

Ο υπουργός Παιδείας, εστίασε στο πρόγραμμα ένταξης των 22.000 προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τονίζοντας πως «τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, με στόχο να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά.

Επίσης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Μαζί με τον κύριο Καμίνη τον Δήμαρχο Αθηναίων, πήγαμε στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα. Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ’ αυτήν τη συνεργασία μέσα στην τάξη», όπως ανέφερε ο Ν. Φίλης.