Διάψευση για το κούρεμα των καταθέσεων
Επίσημα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δηλώνει άγνοια και διαψεύδει το δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες ετοιμάζονται να «κουρέψουν» κατά 30% τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι άνω των 8.000 ευρώ. Και ακόμα υπογραμμίζει ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δηλώνει άγνοια και διαψεύδει το δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες ετοιμάζονται να «κουρέψουν» κατά 30% τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι άνω των 8.000 ευρώ
Το δημοσίευμα διέψευσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, χαρακτηρίζοντάς το ως «πλήρως ανυπόστατο», «νοσηρό» και «εκ του πονηρού», συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο.
Η διάψευση του δημοσιεύματος ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, καθώς ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΒΑ), που είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή ”κουρέματος” στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια Αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους-μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Μάλιστα διευκρίνισε πως: Σε αυτήν την περίπτωση η ΕΒΑ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ.
Ενώ στη δήλωσή του υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Ελληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».
Αλλά και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών διαψεύδουν ότι υπάρχει σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Και μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που τεθεί θέμα «κουρέματος» τα ποσά και τα ποσοστά δεν θα καθοριστούν από τις τράπεζες αλλά από τις αρμόδιες Αρχές.
Στο δημοσίευμά τους οι «Financial Times» ανέφεραν ότι «το κούρεμα θα επιβληθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», σημείωναν ωστόσο -επικαλούμενοι τραπεζική πηγή- πως «αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν στους «Financial Times» ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Διότι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες «κουρέματος» θα πρέπει να πατήσει το «κουμπί» η ΕΚΤ, δηλαδή να κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες μη φερέγγυες (insolvent) ή αποσύρει τη στήριξη που δίνει με τη μορφή του ELA, με απλά λόγια να ζητήσει πίσω τα 90 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Μία τέτοια απόφαση από την ΕΚΤ θα προκαλέσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ESM), με τη διαδικασία «της διάσωσης εκ των έσω», που είναι γνωστό ως bail in. Δηλαδή «πληρώνουν» την ανακεφαλαιοποίηση μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες.
Στην περίπτωσή μας, όμως, βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, το οποίο στερείται προς το παρόν πόρων. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων από την άλλη δεν επαρκεί να «διασώσει» τις τράπεζες, καθώς τα διαθέσιμά του στο τέλος του 2014 ήταν μόλις 69,603 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ακόμα ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, χώρες που η πιστοληπτική τους αξιολόγηση είναι junk (σκουπίδια), όπως η Ελλάδα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο εάν βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης.
Πηγή: Έθνος