Διαμαρτυρία ασθενών για ΟΠΑΠ και «ΑΧΕΠΑ»
Ένα σύγχρονο μηχάνημα για τη θεραπεία καρκινοπαθών θέλησε να προμηθευτεί το «ΑΧΕΠΑ», εξασφαλίζοντας τη χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε., που ανέλαβε να καλύψει τη δαπάνη.
Στο διαγωνισμό ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του νοσοκομείου να επιλεγεί η πρόταση που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών.
Ωστόσο η ΟΠΑΠ Α.Ε. επέλεξε τη φθηνότερη προσφορά, με τους ασθενείς να υποβάλλονται στη βάσανο του ταξιδιού στην Αθήνα για τη θεραπεία, επειδή το μηχάνημα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.
Φρένο στην πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία εκατοντάδων καρκινοπαθών από τη Βόρεια Ελλάδα βάζει η προμήθεια μέσω δωρεάς της ΟΠΑΠ Α.Ε. ελλειμματικού μηχανήματος ακτινοχειρουργικής από το “ΑΧΕΠΑ”.
Στο μειοδοτικό διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μία διέθετε το γραμμικό επιταχυντή που πληρούσε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ωστόσο επιλέχθηκε η εταιρεία της οποίας το μηχάνημα είναι ελλειμματικό.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι επιλέχθηκε το ελλειμματικό και λιγότερο αποτελεσματικό μηχάνημα, διότι το κόστος του ήταν μικρότερο.
Μάλιστα ο Σύλλογος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, στο διοικητή του “ΑΧΕΠΑ” Παναγιώτη Παντελιάδη και στον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΠ Σ. Φωκά, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση.
‘To μηχάνημα που είχε αρχικά επιλεγεί ήταν πιο σύγχρονης τεχνολογίας και υπερτερούσε σημαντικά των άλλων δύο προσφορών. Αυτό είχαν επισημάνει και οι δύο ειδικοί από το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ‘ΑΧΕΠΑ’ που είχαν ελέγξει τις τεχνικές προδιαγραφές των τριών υποψήφιων μηχανημάτων. Ωστόσο η τελική επιλογή καθιστά τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας β’ κατηγορίας, καθώς δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει και τους αναγκάζει να κατεβαίνουν στην Αθήνα, όπου υπάρχουν τέσσερα ολοκληρωμένα τέτοια μηχανήματα αλλά όλα σε ιδιωτικές κλινικές”, εξηγεί η κ. Μήττα.
Παράλληλα αναφέρει ότι η διαφορά κόστους των δύο μηχανημάτων κυμαίνεται μεταξύ 200.000-300.000 ευρώ και μάλιστα ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμη και έρανο, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό και να γίνει προμήθεια του αρτιότερου γραμμικού επιταχυντή.
“Είναι απαράδεκτο να φεύγουν ασθενείς από Θεσσαλονίκη για Αθήνα για μία εξέταση. Αν μπορούν να γλιτώσουν οι ασθενείς τη ζωή τους, γιατί να μην πάρουμε το καλύτερο μηχάνημα;”, λέει η κ. Μήττα.
Στην επιστολή του προς τους αρμοδίους ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η απόφαση του δ.σ. του “ΑΧΕΠΑ” για την προμήθεια του γραμμικού επιταχυντή με έμφαση στη διεξαγωγή στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και στεροτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος έχει διαστάσεις σκανδάλου.
“Το δ.σ. του Συλλόγου εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή του για την προμήθεια και εγκατάσταση του εν λόγω μηχανήματος στο ‘ΑΧΕΠΑ’, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες εκατοντάδων ασθενών της Βόρειας Ελλάδας”, τονίζει ο Σύλλογος.
Παράλληλα σημειώνει ότι “αυτό κι αν δεν είναι σκάνδαλο, πρόκληση και προσβολή για τους βορειοελλαδίτες ασθενείς, οι οποίοι προκύπτει ότι είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Καταγγέλλουμε δημοσίως αυτήν την απόφαση του ‘ΑΧΕΠΑ’ αλλά και της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ”.
Ο Σύλλογος προτείνει την αγορά του πιο ακριβού αλλά πιο αποτελεσματικού μηχανήματος, γιατί “δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται άλλο οι ασθενείς και μάλιστα οι καρκινοπαθείς. Φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος με το ελλειμματικό μηχάνημα οι επιστήμονες-γιατροί να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους”.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σύμφωνα με την αλληλογραφία μεταξύ “ΑΧΕΠΑ” και ΟΠΑΠ Α.Ε, το αρχικό αίτημα του νοσοκομείου για δωρεά ύψους 5.500.000 ευρώ υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2011 και έγινε αποδεκτό τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Τρία χρόνια αργότερα η ΟΠΑΠ Α.Ε. έστειλε στο “ΑΧΕΠΑ” ηλεκτρονικό μήνυμα, ζητώντας να ορίσει το συντομότερο δυνατόν έναν ή και περισσότερους εκπροσώπους, για να μεταβούν στα γραφεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. και να ελέγξουν τις τεχνικές προδιαγραφές του προαναφερθέντος γραμμικού επιταχυντή. Αυτό έγινε στις αρχές Μαΐου του 2014 και στις 12 του ίδιου μήνα οι αντιπρόσωποι έκαναν τον έλεγχο.
Στις 15 Μαΐου συνέταξαν έγγραφο με το οποίο πρόκριναν το ένα από τα τρία μηχανήματα, “αφού πληροί όλες τις προδιαγραφές της διαδικασίας και υπερτερεί σημαντικά της δεύτερης προσφοράς”.
Τελικά την 1η Αυγούστου η ΟΠΑΠ Α.Ε. έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο “ΑΧΕΠΑ”, ενημερώνοντας ότι επιλέγει το μηχάνημα της δεύτερης εταιρείας και όχι αυτής που προέκρινε το νοσοκομείο.
Το συνολικό κόστος του περιγραφόμενου έργου ανέρχεται σε 1.740.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η οριστική αποδοχή του μηχανήματος από το δ.σ. του “ΑΧΕΠΑ” έγινε στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2014.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΩΡΗΤΗ
Όπως δηλώνει ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Παναγιώτης Παντελιάδης, το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ακτινοχειρουργικό-ακτινοθεραπευτικό τελευταίας τεχνολογίας.
“Η ιστορία της δωρεάς άρχισε πριν από χρόνια και, όπως πάρα πολλά πράγματα καθυστερούν για ευνόητους λόγους, καθυστερούσε και η προμήθεια του μηχανήματος. Είχε ζητηθεί δωρεά 5.500.000 ευρώ, αλλά η δαπάνη που εγκρίθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. ήταν περίπου 2.500.0003.000.000. Ζητήθηκε ένα μηχάνημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ήταν τρεις οι υποψήφιες εταιρείες. Εμείς ως νοσοκομείο κάναμε έγγραφο, στο οποίο εξηγούσαμε την προτίμηση μας. Είχε κάποιες περιπτώσεις κάλυψης πιο εξειδικευμένες και αποτελεσματικές, αλλά, όπως μας εξήγησαν, η αναλογία αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών αφορά πολύ μικρό ποσοστό”, τονίζει ο κ. Παντελιάδης και συμπληρώνει: “Οπωσδήποτε θα ήμασταν ευχαριστημένοι πάρα πολύ, αν παίρναμε ένα μηχάνημα μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Όταν σου κάνουν ένα δώρο, δεν μπορείς να το απορρίψεις”.
Σύμφωνα με τον ίδιο βάσει της νομοθεσίας σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό η επιτροπή παραλαβής -εν προκειμένω η ΟΠΑΠ Α.Ε.- εάν κρίνει ότι το μηχάνημα πληροί τις προϋποθέσεις και είναι φθηνότερο, ασχέτως της προτίμησης του ενδιαφερόμενου, μπορεί να το προτιμήσει και να το αγοράσει.
“Ο γραμμικός επιταχυντής που πήραμε εξυπηρετεί το 80%-90% των ασθενών.
Η διαφορά του κόστους του με τον αρχικό είναι 600.000 ευρώ. Δηλαδή αυτός που επιλέξαμε αρχικά κόστιζε 2.400.000 ευρώ και αυτός που πήραμε 1.800.000 ευρώ.
Μάλιστα, ενώ η απόφαση της ΟΠΑΠ Α.Ε. βγήκε τον Αύγουστο, καθυστέρησα τρεις μήνες να την αποδεχτώ, με κίνδυνο να εκτεθώ και να χάσω και τη δωρεά. Κι αυτό διότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ήθελε να παρέμβει και να κάνει και έρανο για τη διαφορά των χρημάτων.
Αυτό όμως είναι αδύνατον. Σήμερα η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση, κι αν ακυρωθεί, ο μόνος ζημιωμένος θα είναι το ‘ΑΧΕΠΑ'”, εξηγεί ο κ. Παντελιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για την εγκατάσταση του μηχανήματος και η εταιρεία υποχρεούται να το παραδώσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Πηγή: Μακεδονία