Δεμένα στις Πρέσπες τα μοναδικά ηλιακά σκάφη

Δεμένα στη μικρή Πρέσπα παραμένουν τα δύο ηλιακά σκάφη τα οποία έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Η σύμβαση με τους χειριστές των σκαφών έληξε τον Ιούνιο και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

 

Τα δύο σκάφη είναι τα μοναδικά που έχει η Ελλάδα και πλέουν αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο του διακρατικού έργου Ελλάδας-Αλβανίας με τίτλο “Πράσινο Σκάφος”. Ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο τη περιήγηση των τουριστών στη μικρή Πρέσπα. Οι εκδρομές συνέβαλαν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, συνεισφέροντας στην προβολή της περιοχής ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.

 

Το κάθε σκάφος μπορεί να μεταφέρει έως οκτώ τουρίστες, φέρει αντιανεμικό πλαστικό κάλυμμα (καθώς στη περιοχή πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι) και πλέει με ταχύτητα μόλις οκτώ χιλιομέτρων την ώρα. Έτσι, η ξενάγηση στη μικρή Πρέσπα διαρκεί σχεδόν 90 λεπτά.

 

Η περιοχή των Πρεσπών περιλαμβάνει τον υψηλότερο βαθμό βιοποικιλότητας των ειδών σε ανάλογη επιφάνεια στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που περιλαμβάνει έναν μεγάλο πλούτο μνημείων της Βυζαντινής και μετά-Βυζαντινής περιόδου. Οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν συνδέσει στενά την περιοχή, την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της με μύθους, θρύλους, και παραδόσεις. Με όλα αυτά σαν δεδομένα, η διοργάνωση περιηγήσεων στις λίμνες των Πρεσπών χρησιμοποιώντας σκάφη που κινούνται μόνο με ηλιακή ενέργεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της ελκυστικότητας της συγκεκριμένης περιοχής, με σκοπό την προώθηση των διαφορετικών πτυχών της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας, ειδικά σε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο, θα συμβάλει επίσης στην αλματώδη αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής των Πρεσπών, τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά.

 

Μετά την προμήθεια τριών ηλιακών σκαφών από τους εταίρους του έργου (δύο από τον Δήμο Πρεσπών στην Ελλάδα και ένα από τον Δήμο Liqenas στην Αλβανία), τα ηλιακά σκάφη μετέφεραν επισκέπτες στην περιοχή των Πρεσπών, δίνοντας τους μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν την εκπληκτική πολιτισμική (βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, τοιχογραφίες, βραχογραφίες, κλπ.) και φυσική κληρονομιά της περιοχής.

 

Σήμερα η ηλεκτροκίνηση σκαφών με τη χρήση ηλιακής ενέργειας αποτελεί μια πρακτική και οικονομική εναλλακτική λύση σε σύγκριση με τους πετρελαιοκινητήρες. Υψηλής απόδοσης ηλιακά πάνελς, μπαταρίες, φορτιστές και κινητήρες είναι πιο οικονομικά από ποτέ. Τα πλεονεκτήματα των σκαφών που κινούνται με ηλιακή ενέργεια μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 

πολύ χαμηλά λειτουργικά κόστη και κόστη συντήρησης
ελάχιστες απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην ακτή
φιλικά προς το περιβάλλον: τα ηλιακά σκάφη είναι αθόρυβα και καθαρά
τα ηλιακά σκάφη προσεγγίζουν απλά, αθόρυβα και χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αυξημένης βιοποικιλότητας (όπως η περιοχή των λιμνών των Πρεσπών).

Οι δύο Δήμοι που συμμετέχουν στο έργο έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στενή συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες για προγραμματισμό σε κοινές δράσεις που αφορούν στην διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και στη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών.

 

Η τελική εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών, παρουσία εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών φορέων της ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr