Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις διεκδικούν οι απολυμένοι της εταιρίας “Φιλκεραμ Τζόνσον”
Την έντονη ανησυχία τους ότι τελικά δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλει συνολικά η εταιρία παραγωγής ειδών υγιεινής “Φίλκερμαν Τζόνσον ΑΕ”, που κήρυξε πτώχευση τον Οκτώβριο του 2011, εκφράζουν οι 225 απολυμένοι στην επιχείρηση. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αν “περάσει”το “άρθρο 3” του παράλληλου προγράμματος,που θα κατατεθεί εκ νέου στις 7 Ιανουαρίου, θα κινήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να να μην χάσουν αυτά που δικαιούνται.
“Ζητάμε να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που μας ταλανίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων βουλιάζουμε ολοένα και πιο βαθιά στην ανέχεια, αφού και αφενός μεν δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, αφετέρου έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε επίδομα, να βγάλουμε κάρτα ανεργίας ή και να συμμετέχουμε σε επιδοτούμενα προγράμματα”, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Νίκος Ζαγκότης.
Ο επίσης εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας, Γιώργος Κωστελίδης, επισήμανε ότι “με τις νέες εξελίξεις επιχειρείται η συνέχιση της λειτουργίας της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ (θυγατρική της Φίλεκρμαν Τζόνσον AE) από τους πέντε καταληψίες του ακινήτου της εταιρείας”. Όπως εξήγησε, 80 αρχικά εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, εταιρεία δομικών υλικών, εργάζονταν εντός του ακινήτου της “Φιλκεραμ Τζονσον” και ενώ το συμβόλαιό τους με την εταιρία έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια και ο σύνδικος επιχείρησε να “σφραγίσει” το ακίνητο, “αυτοί οι πέντε τον πέταξαν έξω και μας κρατούν όλους σε ομηρία, αν και έχουν κινηθεί οι νομικές διαδικασίες και εκκρεμή εις βάρος τους δικαστική έρευνα”. Όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εντός του ακινήτου της Φιλκεραμ Τζονσον, αφού η δηλωμένη έδρα της ΒΙΟΜΕ είναι σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Πυλαία”. Όπως ισχυρίστηκε οι εργαζόμενοι της “Φίλκεραμ Τζόνσον”, ανέφεραν ότι έχουν κατά επανάληψη ζητήσει συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου και τόνισαν ότι με την έλευση του νέου χρόνου θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να εγκατασταθούν στο αρμόδιο υπουργείο.
Το χρονικό της πτώχευσης
Η εταιρία κήρυξε πτώχευση τον Οκτώβριο του 2011 και από τον Ιούνιο του 2012 γίνονται οι πλειστηριασμοί της κινητής περιουσίας της, αφού πρώτα είχε προηγηθεί η επαλήθευση του πίνακα απαιτήσεων των πιστωτών (του ΙΚΑ και της εφορίας συμπεριλαμβανομένων). “Το δημόσιο δηλαδή έχει βεβαιωθεί ως προνομιούχος πιστωτής, άρα εξοφλείται κατά προτεραιότητα από την ρευστοποίηση της περιουσίας της Φιλκεραμ”, επισήμανε ο κ. Κωστελίδης και πρόσθεσε: “το να έρχεται το ΙΚΑ 3,5 χρόνια μετά και να δεσμεύει κάποια αγροτεμάχια από το ενιαίο και αδιαίρετο οικόπεδο 140 στρεμμάτων την εταιρείας (έχει αποτιμηθεί συνολικά στα 32 εκατ. ευρώ) όχι μόνο δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, αλλά καθυστερεί τη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας και την πληρωμή του”.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους όλες οι οφειλές της “Φίλκεραμ Τζόνσον”, συμπεριλαμβανόμενων των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους, ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι ανήρτησαν πανό στην είσοδο του κτηρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο οποίο και αναγραφόταν το μήνυμα: “όχι στην κλοπή του εργοστασίου της Φιλκεράμ Τζόνσον”, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο φωνάζοντας αντίστοιχα συνθήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ