Ντάισελμπλουμ: Προθεσμία μέχρι 16 Φεβρουαρίου για το αίτημα παράτασης
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν την 11η Φεβρουαρίου τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για το πώς η χώρα θα καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος εξαντλείται για την κυβέρνηση της Αθήνας εάν επιθυμεί την παράταση του προγράμματος στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο κ.Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος ως την 16η Φεβρουαρίου για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης από την ευρωζώνη.
Αλλά η παράταση του προγράμματος στήριξης, ακόμη και προσωρινά, θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους του μνημονίου, συνέχισε.
«Θα ακούσουμε την ερχόμενη Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλει να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ υπογράμμισε ότι η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική προθεσμία προκειμένου η Ελλάδα να ζητήσει, εάν το επιθυμεί, παράταση του προγράμματος, διότι σε ορισμένες χώρες η μεταβατική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Γιούρογκρουπ, το λάβαμε υπόψη μας αυτό. Ο χρόνος θα είναι πολύ βραχύς εάν (η Ελλάδα) δεν έχει ζητήσει παράταση (μέχρι τότε)», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τυπικά ολοκληρώνεται την 28η Φεβρουαρίου.
«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε το να υπάρξει συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν το όποιο πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι κανόνας μας», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δεν θα ληφθούν μείζονος σημασίας αποφάσεις την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με πρόσωπα-κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης για να «γνωριστεί» μαζί τους, όπως υπενθύμισε.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για φέτος, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει συνετές αποφάσεις όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες.
«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από… τη στάση που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. «Εάν επιδείξουν σύνεση στον προϋπολογισμό τους, εάν προωθήσουν τα σωστά μέτρα, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα τους δείξουν μεγάλη εμπιστοσύνη».
Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου είχαν επιζήμιες συνέπειες στην Ελλάδα από κοινωνική άποψη, από οικονομική άποψη έφεραν καρπούς, επικαλούμενος το ότι η χώρα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη και σε πρωτογενές πλεόνασμα.