Δ. Θεσσαλονίκης: Δήμος και πολίτες να μην πληρώσουν ξανά τα “σπασμένα”
Ανακοίνωση για τη νέα “τρύπα” των 7 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας εξέδωσε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το τελευταίο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας σχετικά με την υπόθεση των ελλειμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατά την απόδοση παρακρατούμενων εισφορών, κρατήσεων, κλπ, που καταλογίζει άλλα 7 εκ. Ευρώ από εισφορές υπαλλήλων, οι οποίες παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά την περίοδο 1999-2008, προκαλεί ταυτοχρόνως οργή και απελπισία. Τόσο στη Διοίκηση του Δήμου όσο και στους Θεσσαλονικείς που βιώνουμε την τρομερή οικονομική κρίση και δυσπραγία της εποχής, η οποία, μεταξύ άλλων, οφείλεται και σ’ αυτές τις πρακτικές καταλήστευσης του δημόσιου-δημοτικού χρήματος από τη μια αλλά και έλλειψης χρηστής και διαφανούς διοίκησης από την άλλη.
Φαίνεται, δυστυχώς, πως «δεν έχει πάτο αυτό το βαρέλι» στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τις διαδοχικές έρευνες στα οικονομικά του Δήμου, το «αμπέλι» ήταν απολύτως «ξέφραγο», το «σύστημα» ήταν εντελώς «διάτρητο», έτσι ώστε τα χρήματα «πετούσαν» σε ιδιωτικές τσέπες με απίστευτη ευκολία και χωρίς το παραμικρό εμπόδιο.
Φυσικά, όπως προκύπτει από τις διαδοχικές έρευνες και τα πορίσματά τους, οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το έγκλημα εκατομμυρίων Ευρώ, βρίσκονται σε όλες τις κορυφές του τριγώνου: δήμος, εφορεία, ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για μια υπόθεση που πλήττει σοβαρά τόσο τα συμφέροντα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων, όσο και των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλισμένων τους, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου και των πολιτών εν γένει.
Στο επίπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 7 εκ. Ευρώ, που ήταν τα υπεξαιρεθέντα που είχαν παρακρατηθεί αλλά δεν είχαν αποδοθεί στη Θ’ ΔΟΥ για φόρους. Ως Διοίκηση καταφέραμε να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που ανέβαζαν αυτό το ποσό στα 22 εκ. Ευρώ (εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ). Και όμως, η κεντρική διοίκηση – με την απαράμιλλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει – εξακολουθεί να «χρεώνει» αυτές τις προσαυξήσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά τη σχετική ΚΥΑ, στερώντας του κάθε τόσο τη δυνατότητα να λάβει φορολογική ενημερότητα. Εδώ, δηλαδή ισχύει η λαϊκή ρήση «μας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι».
Τώρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να ζήσει την ίδια ιστορία δεύτερη φορά. Δεν πρέπει η κεντρική διοίκηση να επιβάλλει μέτρα διασφάλισης εις βάρος του Δήμου, προκειμένου να φτάσουν στα κεντρικά ταμεία τα χρήματα αυτά που έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα δημοτικά ταμεία. Θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Διότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Θεσσαλονίκης στραγγαλίζεται οικονομικά και έτσι τιμωρούνται οι Θεσσαλονικείς συνολικά, και όχι οι ένοχοι της υπεξαίρεσης. Πρέπει η κεντρική διοίκηση να εμπλακεί ενεργά και να εντείνει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό των ενόχων και τον καταλογισμό των ποσών σ’ εκείνους, ώστε η ζημία του δημοσίου και του δήμου να αποκατασταθεί επιτέλους, όχι εις βάρος των πολιτών, αλλά εκείνων που έπραξαν την υπεξαίρεση.