CNBC: Σε αυτή τη ζωή σίγουρα δεν θα ξεπληρώσει το χρέος η Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να «πάρουν απόφαση ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ακόμη κι αν η εξασφαλίσει την παράταση της δανειακής σύμβασης» εξηγούν αναλυτές στο δίκτυο CNBC.

 

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι εφικτό να αποπληρωθεί σ’ αυτή τη ζωή, επισημαίνει ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυυής και CIO της Jevons Global. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ελληνικό χρέος είναι αυτή τη στιγμή στο 175% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή υψηλότερο από όσο ήταν όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία», προσθέτει.

 

«Δείτε την Ιαπωνία. Έχει κυβερνητικό χρέος που πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μία μέρα, αυτό το βουνό χρέους απλώς καταρρέει. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ, όπως και το ελληνικό χρέος. Δεν χρειάζεται να στέκεται κανείς στο “ηθικά υψηλότερο έδαφος”», σημειώνει ο Κίνγκσλεϊ.

 

Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Αθήνας οι ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Το πρόγραμμα πήρε παράταση για άλλους τέσσερις μήνες στη συμφωνία της τελευταίας στιγμής την Παρασκευή, αποτυγχάνοντας το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε ένα επίσημο κούρεμα ή μείωση του χρέους- μία δέσμευση η οποία τον έφερε στην εξουσία. Παρόλα αυτά, η τελική έγκριση της συμφωνίας της Παρασκευής για την παράταση της δανειακής σύμβασης εξαρτάται από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζει το δίκτυο.

 

«Οι όροι του τρέχοντος προγράμματος απαιτούν από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για μία δεκαετία και περισσότερο. Καμία χώρα με προβληματική οικονομία δεν το έχει καταφέρει αυτό. Συνεπώς, θεωρούμε ότι υπό τους υφιστάμενους όρους που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι πραγματικά μη ρεαλιστικό», αναφέρει ο Τζόουνς.

 

Το δίκτυο συμπληρώνει ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητά πλέον ένα κούρεμα χρέους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας της.

 

«Αυτό που πρέπει να αποδεχθεί το Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται ένα σημαντικό κούρεμα. Θα έπρεπε να το είχαν κάνει το 2010, αλλά επέλεξαν να επεκτείνουν την χρηματική βοήθεια στη χώρα και να διώξουν το πρόβλημα», λέει ο Νίκολας Φέρες, της Eastspring Investments. «Η Ελλάδα είχε μία κατά 30% μείωση της παραγωγής που ισοδυναμή με το μεγάλο κραχ του 1930, που σημαίνει ότι (η λιτότητα) απλώς δεν είναι βιώσιμη», συνεχίζει.

 

Παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει ίσως να συνεχίσουν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός κουρέματος από τη στιγμή που θέλουν να βάλει η Ελλάδα σε τάξη τα δημοσιονομικά της, τονίζει με τη σειρά του ο Έβαν Λούκας της IG, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική παραχώρηση, πλην του κουρέματος.

 

«Βασικά αν δείτε τη συμφωνία της Παρασκευής, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα, η Γερμανία πήρε τα πάντα και πλέον οδεύουμε προς έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση» προσθέτει ο Λούκας, ο οποίος αναμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που πιθανότατα θα έθεταν σε κίνδυνο οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις της Barclays, η οποία εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι πριν.

 

«Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αρχίσουν να δέχονται την πίεση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό, που θα οδηγήσει σε χαλαρότερη εφαρμογή πολιτικής, ενώ οι διεθνείς δανειστές δεν θα ήταν πρόθυμοι να ανεχθούν περαιτέρω αποκλίσεις από το πρόγραμμα» εκτιμάται.

 

Τέλος η Morgan Stanley θέτει το βραχυπρόθεσμο ενδεχόμενο ενός Grexit στο 25% για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.