Χρίστος Δήμας: Τα 10 σημεία ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας
Δέκα σημεία ενίσχυσης της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα, παρουσίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, «Βιομηχανία 4.0».
Ο κ. Δήμας εστίασε την εισήγηση του στα βήματα που έχει κάνει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τους τελευταίους 5 μήνες, απαριθμώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η ενίσχυση της Καινοτομίας είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν το πρώτο βήμα, όμως τους τελευταίους 5 μήνες σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από πρωτοβουλίες:
1) Δημιουργήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που διακεκριμένοι Έλληνες δέχθηκαν να συμμετέχουν σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Στη σύνθεση του ΕΣΕΤΕΚ, για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν μόνο ακαδημαϊκοί, αλλά και άνθρωποι από την αγορά που στη διαδρομή τους, έχουν πετύχει αξιόλογα πράγματα.
2) Μετατροπή ενός αναξιοποίητου δημόσιου ακινήτου σε Πολιτεία Καινοτομίας. Το -για δεκαετίες αναξιοποίητο της ΧΡΩΠΕΙ- φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε κυψέλη εξέλιξης ανατρεπτικών ιδεών, προς όφελος της κοινωνίας. Αντίστοιχη προσπάθεια, εξελίσσεται ήδη και για τη Θεσσαλονίκη.
3) Θεσμική εκπροσώπηση στο εξωτερικό του ερευνητικού ιστού και του οικοσυστήματος καινοτομίας. Εκκινούμε από τις ΗΠΑ, την προσπάθεια λειτουργίας δομών ερευνητικής διπλωματίας στο πρότυπο προηγμένων χωρών, ώστε να παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις και να έχουμε παρουσία και λόγο στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.
4) Ψηφιακό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουμε αποτύπωση των μεγεθών του οικοσυστήματος κάθε στιγμή και να μπορούμε να προσφέρουμε εξειδικευμένα κίνητρα.
5) Mείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, προχωράμε άμεσα στη μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα, ειδικότερα στο καθεστώς λειτουργίας των ΕΛΚΕ, με τις αλλαγές να νομοθετούνται το επόμενο διάστημα.
6) Η Έρευνα που γίνεται με δημόσιες δαπάνες, πρέπει να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού και στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και προφανώς της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας. Ήδη «τρέχουμε» ένα πρόγραμμα – πιλότο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου για πρώτη φορά να συνδεθεί αποτελεσματικά ο ερευνητικός ιστός με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής.
Επιπλέον σχεδιάζουμε:
7) Νέα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Έρευνα και την Καινοτομία, που στόχο έχει να διευρύνει τις διατλαντικές συνεργασίες της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας.
8) Τη μετακίνηση της Γεν.Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε νέο, ιδιόκτητο κτίριο, που να αρμόζει στην αποστολή της, δίχως την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
9) Νέο πλαίσιο για τις spin off εταιρίες, ώστε τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και οι Ερευνητές να μπορούν πολύ πιο εύκολα να εξελίσσουν την ερευνητική δραστηριότητα τους σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
10) Μεγαλύτερα κίνητρα στήριξης των επενδύσεων σε Έρευνα και Καινοτομία, με μεγαλύτερη έκπτωση φορολογίας για επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε νέους ερευνητές».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/hristos-dimas-10-simeia-enishysis-ereynas-kai-kainotomias