Χωρίς προβλήματα καθίζησης Καλοχώρι-ΒΙΠΕ
Κανένα ιδιαίτερο θέμα καθίζησης δεν διαπιστώθηκε στο Καλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος INDES – MUSA, που υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με συντονιστή την εταιρεία Geosystems Hellas και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
“Ελέγχθηκε η περιοχή του Καλοχωρίου -25 τετραγωνικά χιλιόμετρα- αλλά και η ευρύτερη ζώνη που περιλαμβάνει τη βιομηχανική περιοχή και τα ΕΛΠΕ όπου έγιναν μελέτες με ειδικά όργανα, σε όλο το φάσμα κατασκευών” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος της Geosystems Hellas, Μπέτυ Χαραλαμποπούλου, η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το απόγευμα ο δήμος Δέλτα.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμποπούλου, πριν από 6 χρόνια υπήρξαν ανησυχητικά φαινόμενα καθιζήσεων στον αστικό ιστό που αποδόθηκαν στη βιομηχανική και βιοτεχνική λειτουργία η οποία όμως έχει πλέον συρρικνωθεί.
Η ερευνητική πρόταση INDES-MUSA έχει ως βασικό άξονα δράσης την εφαρμογή ενός καινοτόμου πολυπαραμετριού δικτύου παρακολούθησης της εδαφικής παραμόρφωσης και της σεισμικής δραστηριότητας σε σεισμογενή πολεοδομικά σύνολα τα οποία παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα υποχωρήσεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου, με πεδία εφαρμογής το Καλοχώρι του δήμου Δέλτα και τη Σαγκάη της Κίνας, περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά, όπως η γειτνίαση με το Λιμάνι, η συνύπαρξη αστικής και βιομηχανικής ζώνης, η ύπαρξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.