Δεν υπάρχει ανάσα για τα κόκκινα δάνεια
Μέτρα – ανάσα για τα κόκκινα δάνεια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Την ίδια στιγμή που ανακοινώνει αυτά, το ίδιο το κράτος ξεκινά να βγάζει ακίνητα σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο.
Ο Γ.Σταθάκης ανακοίνωσε εξαίρεση από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες διεκδικεί η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των δανειστών. Ανήγγειλε επίσης την πρόθεσή του να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις τριετή παράταση για τον «νόμο Δένδια», ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου, και αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων.
Σύμφωνα με το Γ.Σταθάκη, η κυβέρνηση θέλει να αποσυμφορηθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες δανείων από επιθετικές πρακτικές. Ειδικά για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα επιδιωχθεί να κινηθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις. Για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχος είναι να καταστεί ο μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανενεργός νόμο Δένδια, περισσότερο λειτουργικός, ώστε να βοηθηθεί η αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διεκδικείται τριετής παράταση και παράλληλα αναζητούνται μορφές φορολογικών κινήτρων και διαδικασίες, που θα οδηγούν στην προώθηση των σχετικών αιτημάτων από τις τράπεζες. Επίσης, για τα «κόκκινα δάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας συντονιστικός μηχανισμός, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά στο φορέα αξιολόγησης της δανειοδοτικής ικανότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, ο Γ.Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ήδη ανάδοχος διεθνούς κύρους προχωρεί την τελική μελέτη. Η δημιουργία του νέου θεσμού παρουσιάζει σειρά προκλήσεων τόσο σε νομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, όπως η διασύνδεση των διαφορετικών βάσεων δεδομένων με τον νέο φορέα, όσο και η δημιουργία, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, ενός συστήματος «βαθμολόγησης» και αποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του κάθε δανειολήπτη. Η υπηρεσία θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, που θα διασφαλίζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα υιοθετεί αντικειμενικά κριτήρια, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, δηλαδή την υποκειμενική αξιολόγηση από τις τράπεζες. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία της υπηρεσίας «Πίστωσης και Πλούτου» υπολογίζεται να βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι.
Όμως τον Γ.Σταθάκη έρχεται να διαψεύσει η ίδια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε να βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητα για χρέη προς το Δημόσιο. Αλλά έβαλε τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα, καθώς, βάσει της νέας νομοθεσίας, αν κάποιος οφείλει στο Δημόσιο, αλλά και σε τράπεζα, πρώτα πληρώνεται η τράπεζα και μετά, αν περισσέψει κάτι, το παίρνει το Δημόσιο. Πάλι λοιπόν υπέρ των τραπεζών γίνεται η διαδικασία. Και πώς αλλιώς θα συνέβαινε δηλαδή, αφού όλα γίνονται για τις τράπεζες και για να απαλλαγούν οι ίδιες από τα κόκκινα δάνεια. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να μιλάει για μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και της κύριας κατοικίας από την πώληση των κόκκινων δανείων τους σε distress funds, αλλά να που είναι το ίδιο το δημόσιο που βγάζει στο «σφυρί» τα ακίνητα του κόσμου. Και μάλιστα, όχι υπέρ του Δημοσίου, αλλά υπέρ των τραπεζών.
Για ποια προστασία μιλάει λοιπόν ο Γ.Σταθάκης; Όταν το ίδιο το Δημόσιο αράζει την ακίνητη περιουσία του κόσμου υπέρ των τραπεζών, πώς προστατεύει ο Γ.Σταθάκης τα ακίνητα των δανειοληπτών. Μόνο και μόνο για να λένε ότι εμποδίζουν τις τράπεζες να στέλνουν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμούς, ενώ την ίδια στιγμή τα βγάζουν οι ίδιοι και μάλιστα υπέρ των τραπεζών; Το ίδιο το κράτος μετατράπηκε δηλαδή σε υπηρέτη των τραπεζών για να μπορούν αυτές να διατηρήσουν την «καλή» τους εικόνα και να πεισθεί ο κόσμος να ξαναγυρίσει στις τράπεζες τα λεφτά που έχει κρατήσει στο σπίτι ή στις θυρίδες; Κι έχουμε από την άλλη ένα κράτος που εξυπηρετεί και πάλι τις τράπεζες κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του κακού και του εισπράκτορα.
Δεν πρόκειται για απλά λόγια, γιατί ήδη ξεκίνησε η διαδικασία γι αυτούς τους πλειστηριασμούς σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ ο κίνδυνος είναι ορατός και για τα κόκκινα δάνεια.
Όπως διαβάζουμε, το Μάρτιο «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων (έτσι θα λέγονται πλέον οι εταιρείες – γύπες των distress funds), θα είναι το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες. Στο μεταξύ, ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την Εφορία που είχαν «παγώσει» εξαιτίας των capital controls, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανακωχής με τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα δικαστικά τμήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) «πιάνουν και πάλι δουλειά» βγάζοντας στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Χιλιάδες όμως είναι πλέον τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια» που επέβαλαν οι δανειστές, φθάνοντας έτσι στο σημείο η εφορία εκτός από μισθούς και συντάξεις, να τους δεσμεύει και ότι περιουσιακά στοιχεία έχουν στο όνομα τους ( κατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικά, οικόπεδα κλπ.)
Τον κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια, ή και σε χειρότερη, κατάσταση αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο καθώς με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο για την αδειοδότηση των εταιριών που θα διαχειριστούν τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων. Η πρόταση αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση επίσης την πρώτη κατοικία, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Το πλαίσιο οριζόντιας εξαίρεσης που είχε θεσπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.
Τέλος λοιπόν η προστασία. Τέλος το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», με το οποίο ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο σύνθημα είναι «το κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», καθώς προς αυτή τη κατεύθυνση βαδίζει η κυβέρνηση που έχει ανοίξει το δρόμο ρίχνοντας όλα τα εμπόδια που προστάτευαν τους δανειολήπτες από τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τα distress funds. Τώρα ο κάθε δανειολήπτης μένει μόνος και απροστάτευτος ελπίζοντας ότι η τράπεζα θα του δώσει το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, βάζοντάς του στην ουσία το μαχαίρι στο λαιμό για να τον υποχρεώσει να δεχτεί μόνο τη λύση που του προτείνει η τράπεζα. Αλλιώς, το σπίτι του πάει στον πλειστηριασμό.
Απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό ο Γ.Σταθάκης δεν ανακοίνωσε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας των δανειοληπτών.