Χαιρετισμός της Δρ Καλλιόπης Εξάρχου στην τελετή βράβευσης της Μαρίας Κέντρου – Αγαθοπούλου και του Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το Βραβείο “Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του” από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
“Με μεγάλη χαρά προσθέτω και τη δική μου φωνή στη βράβευση των δύο μεγάλων ποιητών, που βραβεύουμε απόψε. Πρόκειται για Ποιητές που τιμούν τον Λόγο, έτσι όπως ορίζει η Ποίηση. Με τη συμπαντική έννοια της δημιουργίας της γραφής, και πιο συγκεκριμένα με τη διαρκή αναζήτηση του ανεντόπιστου, του άλεκτου, δηλαδή της ίδιας της φύσης της Ποίησης. Είτε αυτή είναι σώμα, είτε μνήμη, έρωτας ή θάνατος. Με την τελετουργία πάντα της θυσιαστικής πράξης. Αυτής που μετακινείται από την αδράνεια στην πυρπόληση έσωθεν, που αναμετριέται συνεχώς με τα όρια της λογοτεχνίας, ανανεώνοντας το θεμελιώδες αίτημά της να προχωρά πέρα από το μετριοπαθές, το προβλέψιμο, το τετριμμένο. Αυτή την ποίηση βραβεύουμε, αγαπητοί μας φίλοι. Μια ποίηση που στέκεται στο ύψος της βέβηλης ιερότητας, που ανοίγει μέτωπα αγώνων, που δεν ερμηνεύει τον κόσμο, αλλά είναι ο κόσμος. Αυτή που καλεί σε μετάληψη του πάθους των λέξεων μέχρις εξάντλησης της αλήθειας τους. Με τον Ποιητή στον πυρήνα της καταστροφής και της ανάστασής του.”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ | Δρ Καλλιόπη Εξαρχου
Η Δρ Καλλιόπη Εξάρχου είναι Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Ιστορία και Θεωρία του Θεάτρου σε προπτυχιακό επίπεδο και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει: Α. Βιβλία: -Εικόνες φωτός και σκότους στο θέατρο του Αραμπάλ, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1995, -Histoire du théâtre : la passion au féminin, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008, -Δημήτρης Δημητριάδης: Το θέατρο του ανθρωπισμού, Αθήνα, Σοκόλη, 2016. Β. Δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά ελληνικά και ξένα καθώς και σε συλλογικούς τόμους έγκυρων εκδόσεων της Γαλλίας, και ανακοινώσεις σε συνέδρια με αντικείμενο κυρίως το θέατρο γάλλων και ελλήνων δραματουργών. Γ. Εκδομένες μεταφράσεις: -Αραμπάλ, Ο Αρχιτέκτονας και ο Αυτοκράτορας της Ασσυρίας, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1997 (θεατρικό έργο), -Αραμπάλ, Κλειτορίς, Paris, Arche, 2008 (ποίημα με ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού). Δ. Λογοτεχνικό έργο: • Θεατρικά έργα: -Όταν πέφτουν οι μάσκες, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2002, -Ονομάζομαι…Γυναίκα, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2005. • Ποιητικές συλλογές: -Μικρές ιστορίες μεγάλων εξομολογήσεων, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2005. -Περί Ιδεών, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2006. -Περιπλανώμενος Λόγος, Αθήνα, Γαβριηλίδης, 2009. -Βιβλιάριο καταθέσεων, Αθήνα, Γιαλός, 2012. -Μάχιμα Χείλη, Αθήνα, Σοκόλη, 2014. • Διηγήματα: -Extra Large, Aθήνα, Σοκόλη, 2011, -Η Κυρία Χ, Σοκόλη, 2018. Είναι Γενική Σύμβουλος του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου».
* γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού