Χαιρετισμός Δρ Χριστόφορου Χαραλαμπάκη στην τελετή βράβευσης των Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου και Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το «Βραβείο Λογοτέχνη διά το σύνολο του έργου του» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
“Ως μέλος της Επιτροπής Βράβευσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) εκφράζω τη χαρά μου για τη δίκαιη τιμή που απονέμεται σε δύο καταξιωμένες προσωπικότητες των γραμμάτων, το έργο των οποίων έχω μελετήσει σε ανύποπτο χρόνο.
Η κ. Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου έχει παρουσιάσει στη μακρά λογοτεχνική της πορεία εξαιρετικό ποιητικό, πεζογραφικό και δοκιμιακό έργο. Ήδη στα πρώτα ποιητικά της βήματα συνέδεσε με λυρισμό και ευαισθησία την ψυχή με την τέχνη. Η πυκνότητα λόγου φτάνει σε πολλά ποιήματα στα ακραία όριά της προσεγγίζοντας την πανίσχυρη γλώσσα της σιωπής. Με 63 μόλις λέξεις που ισοδυναμούν με εκτενές δοκίμιο, εξυμνεί με υπαινικτικές αναφορές την «πενθοφορούσα ελιά» με το «στιλπνό σεμνό της ένδυμα» και «το πράσινο φως της», αυτή τη «γλυκιά γεύση/στο πικρό στόμα του κόσμου». Με ευφάνταστες εικόνες μετεωρίζεται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα αποκωδικοποιώντας αθέατες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης ανήκει στη χορεία των κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών με διεθνή καταξίωση. Σε μια μελέτη μου με τίτλο «Ο λόγος και η μνήμη. Το ήθος και η δύναμη των λέξεων στην ποίησή του» δείχνω ότι έχει ζυμωθεί με τη γλώσσα. Ξέρει όσο λίγοι τα μυστικά της, γι’ αυτό και αξιοποιεί στο έπακρο τις εκφραστικές της δυνατότητες. Η μορφή και το περιεχόμενο του έργου του βρίσκονται σε ζηλευτή αρμονία. Η θεματική του εκδιπλώνεται από έναν σταθερό κεντρικό πυρήνα που είναι ο άνθρωπος και η μοίρα του. Πολλά από τα πολυσήμαντα μηνύματα της ποίησής του ξεκινούν από εμπειρίες και βιώματα της πολύπαθης Κύπρου, για να λάβουν τελικά πανανθρώπινο χαρακτήρα. Με την έννοια αυτή ο Χαραλαμπίδης είναι οικουμενικός ποιητής. Το δίτομο έργο του «Ολισθηρός ιστός» και το μόλις πριν από ένα μήνα εκδοθέν «Εν δορί κεκλιμένος» επιβεβαιώνουν ότι καλλιεργεί με αξιοθαύμαστο επίσης τρόπο τη δοκιμιακή γραφή, λαμπρός συνεχιστής του Τόμας Μαν, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη.”
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο μετακλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με συστηματικές μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μünster της Γερμανίας, Αθηνών, Κύπρου, Θράκης, Γρανάδας και Frederick University. Είναι μέλος 17 Επιστημονικών Εταιρειών. Ανήκε ή ανήκει στην Εκδοτική Επιτροπή 16 ελληνικών και ξένων περιοδικών. Τον Ιούνιο του 2003 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών του ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας το οποίο κυκλοφόρησε το 2014. Το 2015 η Εταιρεία Συγγραφέων του απένειμε το Bραβείο Πολιτισμού «Δαίδαλος». Το συγγραφικό του έργο καλύπτει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονική της πορεία και εξέλιξη με ιδιαίτερη έμφαση στη γλώσσα νεοελλήνων λογοτεχνών.
* γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού