CERN: Δοκιμαστικές συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια ρεκόρ
Στην ενέργεια ρεκόρ των 13 TeV (τετραηλεκτρονιοβόλτ) έφτασαν οι δοκιμαστικές συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων) στον μεγάλο επιταχυντή, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
Με τον τρόπο αυτό, ελέγχονται και ρυθμίζονται όλα τα συστήματα που προστατεύουν τον επταχυντή, τους μαγνήτες και τους τέσσερις ανιχνευτές του (ALICE, ATLAS, CMS και LHCb) από σωματίδια που «ξεστρατίζουν» από τις άκρες της δέσμης των σωματιδίων.
Οι σχετικές δοκιμές συνεχίζονται σήμερα. Η επίσημη έναρξη των συγκρούσεων σωματιδίων αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.
Σε αυτό το σημείο οι δέσμες ακτίνων θα περιέχουν ακόμη περισσότερα πρωτόνια: θα φτάνουν τα 2.800. Και τα διάφορα πειράματα θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με κάθε ανιχνευτή να λειτουργεί δοκιμάζοντας και να να ανιχνεύει όλα τα εξωτικά, πρωτοφανή σωματίδια των “συντριμμιών” που θα αιωρούνται από τις συγκρούσεις των πρωτονίων σε αυτές τις νέες ενέργειες.
Προς το παρόν οι συγκρούσεις είναι ένα μέρος από τις δοκιμαστικές διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα χαθεί και δεν θα περάσει απαρατήρητο, όταν ο επιταχυντής τεθεί σε πλήρη εργοστασιακή λειτουργία.
«Ξεκινάμε με συγκρούσεις πρωτονίων που φτάνουν τα 13 TeV και προσαρμόζουμε τις τροχιές τους, ώστε να συγκρούονται μετωπικά», δήλωσε ο Ronaldus Suykerbuyk της ομάδας εργασίας του CERN.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νιούμπολντ του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, που εργάζεται στο πείραμα CMS, δήλωσε ότι οι νέες αυτές ενέργειες φέρνουν νέες τεχνολογικές προκλήσεις.