«Bροχή» οι αιτήσεις βοήθειας
Σοβαρότερες απ’ ό,τι είχε αρχικά διαφανεί αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα οι πληγές που προκάλεσε στη Δυτική Αττική η καταιγίδα της Παρασκευής.
Το κόστος για την αποκατάσταση έργων υποδομής που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας εκτιμάται στα 900.000 ευρώ, ενώ ο απολογισμός των Δήμων και της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για πολλές εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και επαγγελματικούς χώρους. Μόνο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής είχε δεχτεί περισσότερες από 140 αιτήσεις αποζημίωσης λόγω κακοκαιρίας από επιχειρήσεις. Στο μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα η υποβολή αιτήσεων από τους πλημμυροπαθείς για το βοήθημα των 586 ευρώ.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που περιγράφει στο «Εθνος» η αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιότα: «Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν περισσότερες από 150 οικίες και περίπου 300-350 αυτοκίνητα. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 επαγγελματικοί χώροι. Κάποιοι ξεκίνησαν ήδη να καταθέτουν αιτήματα για αποζημίωση, όμως μεγάλη ροή περιμένουμε από σήμερα».
Εξηγώντας την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται λέει ότι «τα αιτήματα θα σταλούν στο υπουργείο, απ’ όπου και θα δοθεί τα επίδομα, ενώ στη συνέχεια βάσει του μεγέθους της καταστροφής, του αριθμού των μελών κάθε νοικοκυριού και άλλων παραγόντων θα δοθούν επιπλέον αποζημιώσεις».
Ζοφερή διαγράφεται η πραγματικότητα και στον Δήμο Ιλίου, ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημότες απαλλάσσονται από κάποιες υποχρεώσεις ώσπου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ παράλληλα μας παρέχεται η δυνατότητα να κινηθούμε ταχύτερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», λέει ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Ζενέτος.
«Τη Δευτέρα είχαμε 120 αιτήσεις για αποζημιώσεις και είχαμε εξετάσει τις 100. Τα κλιμάκια εργάστηκαν κανονικά και χθες, 28η Οκτωβρίου, και έχουν σχηματίσει αναλυτικούς φακέλους με φωτογραφίες και αυτοψία ανά περίπτωση. Από αυτούς προκύπτει ότι ζημιές έχουν υποστεί 130 κατοικίες, 170 επαγγελματικοί χώροι και 50 αυτοκίνητα».
Η ευθύνη για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανήκει στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, όπου μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 142 σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης. Η Περιφέρεια κάνει λόγο για σοβαρές ζημιές σε δρόμους, δίκτυα και άλλες υποδομές, ενώ ζήτησε ήδη από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων άμεση οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – Ανοιξε στα δύο η άσφαλτος
Σαν… χαρτί σκίστηκε στα δύο η άσφαλτος στην ορεινή Χαλκιδική. Τα νερά της βροχής και οι χείμαρροι περέσυραν το οδόστρωμα στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, με αποτέλεσμα να ανοίξει η γη και να… καταπιεί δύο αυτοκίνητα. Οι οδηγοί τους πρόλαβαν και τα εγκατέλειψαν εγκαίρως, με ελαφρά τραύματα, και με απόγνωση έβλεπαν τα οχήματα στο βάθος του ανοίγματος. Με έγγραφό τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποκατασταθούν αμέσως οι ζημιές. Η δυνατή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια σπιτιών σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, όπου με τη συνδρομή ειδικού οχήματος του δήμου απεγκλωβίστηκε μια οικογένεια αθιγγάνων από το παράπηγμά της.
Πηγή: Έθνος