Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να προστατέψει τους δανειολήπτες… αλλά οι τραπεζίτες όχι!

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατείνεται ότι θέλει να προστατέψει τους μικρούς δανειολήπτες και τη κύρια κατοικία τους από τα distress funds, αλλά οι τραπεζίτες έχουν άλλες σκέψεις στο μυαλό τους. Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίοι ότι αυτές οι σκέψεις ξεκίνησαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακριβώς τις μέρες που βρίσκονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να συζητήσουν το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Κι εκεί που βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθεί στους δανειστές που θέλουν πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων στα οποία θα μπορούν να βάλουν χέρι τα distress funds, δημοσιεύονται «εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών» σύμφωνα με τις οποίες, τα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια κυρίως μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πωληθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σε διεθνή funds. Σύμφωνα με τα «τραπεζικά στελέχη», περίπου το 10% των NPLs ή 10 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να πωληθούν σε distress funds.

Και το ερώτημα είναι, μετά τι γίνεται; Τι θα γίνει μόλις ξεμπερδέψουν οι τράπεζες με τα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια των  μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων; Τι θα γίνει με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, που θα απομείνουν στις τράπεζες; Μήπως έχει κανείς την εντύπωση ότι, μόλις τα distress funds ξεμπερδέψουν με τα επιχειρηματικά δάνεια, θα σηκωθούν και θα φύγουν από τη χώρα;

Μήπως πιστεύει κανείς ότι θα τους κοπεί η όρεξη; Ή μήπως θα δούμε νέα σενάρια σοβαρής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που πια δεν θα μπορούν να εισπράττουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας;

Το σενάριο είναι γνωστό. Οι δανειστές άλλωστε δεν το κρύβουν. Πιέζουν, με δαμόκλεια σπάθη πάνω από τη χώρα την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ εντός του Δεκεμβρίου, ζητώντας την απελευθέρωση αγοράς όλων των ειδών κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και η πώλησή τους σε distress funds συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας και δανειστών. Στόχος είναι άμεσα να υπάρξει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να πουλάνε δάνεια.

Οι δανειστές ούτε στιγμή δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους. Το πολύ – πολύ, να συμφωνήσουν με την «πρώτη φορά Αριστερά» ελληνική κυβέρνηση για μια παράταση δύο χρόνων, ώστε να ξεμπερδέψουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, και να ξεφουρνίσουν την «ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» εν ευθέτω χρόνω. Οι τραπεζίτες από τη πλευρά τους, άλλο που δεν θέλουν να μην έχουν κανέναν προβληματικό δανειολήπτη πάνω απ’το κεφάλι τους για να παιδεύονται αν θα σώσει το σπίτι του ή όχι.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους με βάση το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Κύπρο. Το κυπριακό μοντέλο περιλαμβάνει ένα μηχανισμό πιστωτικών διευκολύνσεων με την υποχρέωση τα σχήματα που εμφανίζονται να διεκδικούν δάνεια δεν μπορεί να είναι τα κλασσικά SPV αλλά funds με μετοχική σύνθεση.

Ταυτόχρονα θα ανοίξει και το κεφάλαιο των συνεργασιών των τραπεζών με διεθνείς εισπρακτικές εταιρίες τύπου Alpha bank με την Ισπανική Actua, η οποία είναι αυτή που άρπαζε τα σπίτια των πολιτών στην Ισπανία με τη βοήθεια της αστυνομίας που πετούσε στο δρόμο τους ταλαίπωρους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες, που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Το παραπάνω τρομακτικό για την Ελλάδα σενάριο, που έχει ήδη γίνει πράξη στην Ισπανία, το ενισχύει η έκθεση της Blackrock που παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η μέχρι τώρα διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι απογοητευτική.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2016 θα πραγματοποιήσει μια πολύ αναλυτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ενώ θα υπάρχουν και ξεκάθαρες εντολές κατά τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της Blackrock, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ύψους 100-105 δισεκ. ευρώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιφανειακά ούτε με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Blackrock, οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και δεν αποτελούν στρατηγικές κινήσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση. Τέλος, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι 4 τράπεζες βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή όλες βρίσκονται κάτω από την βάση.

Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι , αφενός οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στις επιδόσεις τους για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και αφετέρου το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλαδή θα χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες σε μεγαλύτερο διάστημα, πέρα από τα δύο χρόνια. Κάτι που αφήνει εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξουν στα distress funds και κόκκινα στεγαστικά δάνεια μετά από  δύο χρόνια.