Bloomberg: Το καλύτερο «χαρτί» του Τσίπρα είναι ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας

Η θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και ο ρόλος της στο ΝΑΤΟ όπου παραμένει από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν να τηρούν τις συμφωνίες για το ύψος των αμυντικών δαπανών είναι τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά ατού που διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις της Γερμανίας, γράφει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Δευτέρα.

 

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της οδεύουν ταχέως σε τοίχο … Η γεωπολιτική και η πίεση των ΗΠΑ να μείνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ίσως κάνουν την ΕΕ να “παίξει πρώτη τα μάτια της” στην μονομαχία και να κάνει ένα συμβιβασμό σχετικά με το χρέος», εκτιμά ο Νιλ Μακίνον, στρατηγικός αναλυτής της VTB Capital στο Λονδίνο, μέρους του ρωσικού ομίλου της VTB Group.

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

Με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και την εύθραυστη εκεχειρία στα Βορρά, πέραν της σταθερής έντασης μεταξύ Ισραήλ και γειτονικών χωρών, η αξία της Ελλάδας και των λιμανιών της ως μέλους του ΝΑΤΟ αυξάνεται.

 

«Δίκαια μπορεί κάποιος να αναρρωτηθεί αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία μίας «μαύρης τρύπας» στην ασφάλεια μίας κρίσιμης περιοχής», σχολιάζει ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πολιτικών Θ.Ντόκος. Πιθανώς δεν είναι μία «αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ που έχει βλέψεις να παίξει σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

 

Επικίνδυνο παιχνίδι

Ο Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών επί Σαμαρά, τονίζει ότι αυτό είναι το ισχυρότερο χαρτί του Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, αν όχι «πιθανώς το τελευταίο», υπενθυμίζοντας ότι και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα μας έπαιξε κομβικό ρόλο με την νίκη της επί των Ιταλών, την πρώτη στην ξηρά επί δυνάμεων του Αξονα.

Οπως αναφέρει στο Bloomberg, η Ελλάδα πρέπει να προσέξει ώστε να μην χάσει τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Το φλερτ με τον Πούτιν υπονομεύει την αξιοπιστία εντός της ΕΕ, όπως εκτιμά, αλλά παραδέχεται ότι «μπορείς να έχεις εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να προκαλείς ανησυχία πως παίζεις διπλό παιχνίδι».

 

Οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα

Την ώρα που η διεθνής διπλωματία πιέζει τον Πούτιν για το ρωσικό ρόλο στην Ουκρανία, οι «φιλικές» κινήσεις Τσίπρα προς τη Μόσχα έστειλαν μήνυμα στη Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Η χώρα, που διαθέτει πάνω από 200 σύγχρονα μαχητικά και 1.000 τεθωρακισμένα, είναι από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά σε αμυντικές δαπάνες όσα έχουν συμφωνηθεί στη Συμμαχία, ενώ της παρέχει την κομβική βάση της Κρήτης, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε για τα χτυπήματα στη Λιβύη το 2011.

Η σπουδαιότητα έγινε εμφανής και στα συγχαρητήρια μηνύματα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πούτιν, που έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στη Μαύρη Θάλασσα με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, έστειλε την επομένη τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα, προσφέροντας την διεύρυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας, ενώ η Μέρκελ ακολούθησε μία ημέρα αργότερα, με αναφορές στις «μεγάλες ευθύνες» του νέου πρωθυπουργού. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση ήδη πριν ορκιστεί έστειλε το δικό της μήνυμα με την παρέμβαση στην δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την αιτιολογία ότι δεν είχε ζητηθεί η άποψη της Αθήνας και την δήλωση ότι δεν αποδέχεται το περιεχόμεενό της.

Την περασμένη εβδομάδα, την ίδια σχεδόν ώρα που ο Βαρουφάκης δεν πετύχαινε συμφωνία με τους ομολόγους του στην ΕΕ και η Μέρκελ συμμετείχε στον καθορισμό των όρων της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε ότι η Μόσχα θα εξέταζε την παροχή βοήθειας στην Αθήνα, αν ο Τσίπρας το ζητούσε. Ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς «απαντούσε» υποβαθμίζοντας την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας (κάτι που απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ΕΕ)…