Bloomberg: Τα χρέη νοικοκυριών-επιχειρήσεων σκιάζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Την ανησυχία που επικρατεί για το ιδιωτικό χρέος, εκφράζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων.

 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg δανεισμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 90% του ΑΕΠ της χώρας, σκιάζει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη από την βαθύτερη και μακροβιότερη ύφεση που έχει καταγραφεί.

 

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν φθάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδια.

 

«Μέρος αυτού του χρέους δεν θα μπορέσει να ανακτηθεί ποτέ και θα πρέπει να διαγραφεί», δηλώνει στο Bloomberg ο Πάνος Τσακόγλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξάλλου, σημειώνει το πρακτορείο, ο Άνθιμος Θωμόπουλος, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξή του την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος των επιχειρήσεων και των ατόμων.

Για τον Αριστείδη Μπελλέ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νηρεύς, «η ανικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και το δημόσιο, ασφαλώς συγκρατεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –τράπεζες, επιχειρήσεις και δημόσιο- να συμφωνήσουν σε έναν διακανονισμό».
Το Bloomberg σημειώνει δε πως σε ομιλία του στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις 19 Σεπτεμβρίου τόνισε πως «ναι, το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ είναι υψηλό, αλλά πρόκειται να μειωθεί. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της αξίας στην αγορά (market value). Το market valueείναι χαμηλό διότι η διάρκεια είναι μικρή. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι τώρα στα 16,4 έτη».

Από την πλευρά του ο Γ. Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, τονίζει πως «ως δευτερογενή επίδραση της δημοσιονομικής ενοποίησης, της λιτότητας και της ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων και των ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ή να εξυπηρετήσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους, έχει πολλαπλασιαστεί».

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί αργότερα στο κοινοβούλιο, θα παράσχει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μόνο ή θα περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για τους μη καταβαλλόμενους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτλό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα, τόνισε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.