Bloomberg: Η Ελλάδα παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

To σίριαλ της ελληνικής κρίσης έχει πολλά επεισόδια ακόμη, εκτιμά το Bloomberg, καθώς ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.

 

«Αν νομίζετε ότι η ελληνική κρίση τελειώνει όπου να ‘ναι, ξανασκεφτείτε το», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του αμερικανικού πρακτορείου, το οποίο εκτιμά ότι όσοι είναι «απογοητευμένοι από το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι της Ελλάδας με τους πιστωτές» θα πρέπει να το συνηθίσουν. Ο λόγος; «Ακόμη κι αν ο Αλ. Τσίπρας εξασφαλίσει τα 7,2 δισεκ. ευρώ που του κατακρατούν οι πιστωτές, σύντομα μετά θα χρειαστεί και νέα ένεση ρευστού».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια νέα μάχη μετά από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου χαρακωμάτων καθώς, όπως βεβαιώνουν στο πρακτορείο και οι Λευτέρης Φαρμάκης και Δημήτρης Δρακόπουλος, αναλυτές του Nomura International Plc, «η πολιορκημένη χώρα χρειάζεται και τρίτο μνημόνιο περίπου 30 δισεκ. ευρώ».

 

Το πρόβλημα για όσους χαράσσουν την πολιτική στοχεύοντας την αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας είναι αυτό, συνεχίζει το άρθρο: Ακόμη και αν η Ελλάδα τα καταφέρει μέχρι τον Αύγουστο, μέχρι το τέλος του 2016 θα αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα τουλάχιστον 25 δισεκ. ευρώ. Και μάλιστα αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η οικονομία διολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση.

Μια συμφωνία αυτόν τον μήνα ίσως να μην είναι αρκετή για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Αύγουστο, συνεχίζει το άρθρο. Ένας πιθανός μπαλαντέρ σε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές είναι τι θα κάνει το ΔΝΤ:

 

«Το ΔΝΤ απαιτεί συνήθως οι χώρες να έχουν αρκετή χρηματοδότηση για να περάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού που υποστηρίζεται από τις αλλαγές σε συντάξεις και άλλες μεταρρυθμίσεις»

 

«Η εξάρτηση από τα πιστωτές μας θα παραμείνει για δύο χρόνια στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί φθηνά δάνεια δύο χρόνια ακόμη».