Bloomberg: Μπρος γκρεμός και πίσω…ρέμα το δημοψήφισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν λίγα χρόνια, ήταν οι Ευρωπαίοι αυτοί που αντιστέκονταν στην ιδέα ενός ελληνικού δημοψήφισματος. Τώρα είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που έχει τις ενστάσεις, γράφει στο Bloomberg, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επισημαίνοντας ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη το 2011, με την σχετική πρόταση Παπανδρέου, τώρα οι κυβερνώντες αντιστέκονται στην προτροπή του Βερολίνου, αφού η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία για την αποδοχή ή την απόρριψη των όρων των δανειστών, είναι μπρος γκρεμός και πίσω…ρέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το 2011 οι Ευρωπαίοι ήταν ανένδοτοι. Ένα δημοψήφισμα, το οποίο για τον Γ. Παπανδρέου θα συνιστούσε «ξεκάθαρη εντολή» για την εφαρμογή των δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ήταν εκτός κάδρου για συγκεκριμένους λόγους, γράφει ο Εριάν, εξηγώντας ότι τότε η Ευρώπη δεν ήταν ακόμη θωρακισμένη απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Υπήρχε έντονη ανησυχία ότι ένα ελληνικό δημοψήφισμα θα έστελνε λάθος μήνυμα σε άλλες περιφερειακές οικονομίες-μεταξύ αυτών η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία κι η Ισπανία-που έδιναν μάχη για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο δεύτερος λόγος, ήταν ότι αν κάτι πήγαινε στραβά με το αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός ευρωζώνης την Ελλάδα και εκείνη την περίοδο, η Ευρώπη δεν διέθετε ακόμη τα εργαλεία και τους θεσμούς για να περιορίσει την ζημιά από ένα Grexit.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρότι κανείς ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο χώρας από την ευρωζώνη, όλο και περισσότεροι τείνουν να πιστεύουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν προς το συμφέρον της νομισματικής ένωσης, μακροπρόθεσμα και πλέον δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις επιπτώσεις.

Από την άλλη, ένα δημοψήφισμα θα ήταν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, εξηγώντας:

Αν η λαίκή στήριξη στα- προτεινόμενα από τους εταίρους- μέτρα αποδεικνύονταν ευρεία, αυτό θα υπονόμευε την ενότητα του κόμματος και την εκλογική του αξιοπιστία, οδηγώντας ενδεχομένως σε πρόωρες κάλπες, με αμφίβολες επιπτώσεις για τη μελλοντική πορεία της παράταξης, ενώ θα έδινε παράλληλα την δυνατότητα στους εταίρους να υιοθετήσουν πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση.

Ακόμη όμως και ένα απορριπτικό των μέτρων αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων, θα προκαλούσε κύμα αναλήψεων και θα δυσχέραινε την συνέχιση της στήριξης των τραπεζών από την ΕΚΤ, μέσω ELA. Θα ήταν συνεπώς θέμα χρόνου να βγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα και μάλιστα με άτσαλο τρόπο που θα κόστιζε ακριβά.

 

Η κυβέρνηση ελπίζει να διατηρήσει τον έλεγχο, εξασφαλίζοντας χρόνο ώστε να πείσει τους δανειστές για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, τον επαναπροσανατολισμό ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και μια άμεση, γενναία ένεση ρευστότητας. Γι’ αυτό και θα αντισταθεί στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν στην διεξαγωγή, συμπεραίνει ο Ελ Εριάν.