Μπάχαλο με τα «κόκκινα» δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία είναι δεσμευμένα σε δάνεια που είναι απίθανο να αποπληρωθούν.

Το πρόβλημα είναι ποιος θα πρωτοδιαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια και αυτή τη πρόκληση κατά τον Γ.Στουρνάρα. Θα τα διαχειριστούν οι τράπεζες, η νέα ειδική γραμματεία, τα ξένα funds , τα distress funds; Θα τα διαχειριστούν; Θα πουληθούν: Και πώς θα το κάνουν αυτό από τη στιγμή που δεν μπορούν; Ξέρουν όλοι αυτοί οι επενδυτές και τα ξένα funds ότι όλες αυτές οι δανεικές συμβάσεις από το 2001 είναι άκυρες γιατί δεν έχουν τηρηθεί κοινοτικοί όροι; Ξέρουν ότι ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τους άκυρους όρους των δανείων και να μπλέξουν σε δικαστικούς αγώνες μηνών και ετών; Ξέρουν ότι δεν μπορεί να πουληθεί κανένα «κόκκινο» δάνειο αν δεν υπάρξει πρώτα η σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη;

Και δεν είναι λίγα τα λεφτά που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι: Για την Εθνική αξιοποίηση σε βάθος 3ετίας 8 δισ. με στόχο εσόδων σε βάθος 3ετίας από τα NPLs τα 2,5 δις. Για την Πειραιώς αξιοποίηση 10 δισ. με στόχο 3 δισ. , για τη Eurobank αξιοποίηση 7-8 δισ. με στόχο 2 δισ., για την Alpha αξιοποίηση 9 δισ. με στόχο 2,8 δισ., Συνολικά προς αξιοποίηση είναι 34-35 δισ. και στόχος είναι έσοδα 10,3 δισ. ευρώ. Τα δε προβληματικά δάνεια που φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ σε σύνολο 204 δισ. δανείων και είναι: Καταναλωτικά περίπου 16 δισ., επιχειρηματικά πάσης φύσεως περίπου 44 δισ., στεγαστικά περίπου 25-26 δισ., ενώ τα  υπόλοιπα είναι λοιπές κατηγορίες.

Σ.Α. / Radio1d.gr