Ατζέντα εκλογών από υπουργούς και βουλευτές
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών επανήλθαν στο προσκήνιο, στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή της διαπραγμάτευσης, καθώς τροφή έδωσαν δηλώσεις υπουργών αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η ατζέντα για να στηθούν κάλπες εάν δεν προκύψει συμφωνία ή εάν χαθεί η δεδηλωμένη αναδείχθηκε από τις δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έκανε ακόμη ένα βήμα προσδιορίζοντας χρονικά τις εκλογές στις 28 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν αποστάσεις εάν θα πρέπει να υπάρχει «κομματική πειθαρχία» εάν προκύψει συμφωνία, παραπέμποντας στις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η ένταση που επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα εκφράστηκε με μπαράζ δηλώσεων, ενώ νωρίτερα χθες το πρωί είχε προηγηθεί μία αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος -μιλώντας σε εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς- τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς… Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».
«Η λαϊκή εντολή»
Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ, με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων». Η συγκεκριμένη αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εκτιμήθηκε ότι αφήνει από την πλευρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. «Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υποστήριξε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Για να μην κάνουμε φαρσοκωμωδίες όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου-Σαμαρά, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας έντιμου συμβιβασμού θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών. Φυσικά χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ερώτημα για ενδεχόμενες εκλογές έχει βάση, από τη στιγμή που θεωρήσει ότι η συμφωνία είναι προβληματική».
Είναι χαρακτηριστικό ότι έτερος υπουργός της κυβέρνησης, ο Ν. Βούτσης, ξεκαθάρισε πως το «ενδεχόμενο τελεσίγραφο σε μη συμφωνημένες παραμέτρους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, πρωτογενή πλεονάσματα, εργασιακά, ασφαλιστικό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».
Αυτοπειθαρχία
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο συμφωνίας, επισήμανε τα εξής: «Η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αν είναι μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρα, δεν προδιαγράφεται στη δική μου σκέψη ένα ονομαζόμενο στερεότυπο ”αντάρτικο” και άλλα τέτοια. Η δεδηλωμένη είναι βασικό ζήτημα μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες. Οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σενάριο».
Το θέμα του «τελεσιγράφου» από τους δανειστές σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί, καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου. Προσέθεσε δε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, μοναδική λύση είναι οι εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τη δεδηλωμένη σημείωσε ότι «εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».
Ερωτώμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για το εάν θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία αλλά και αν είναι δυνατόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να ρίξουν» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Αλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι και ο Π. Σκουρλέτης σε ό,τι αφορά την κομματική πειθαρχία κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Παππά, λέγοντας ότι «δεν βοηθάει ο όρος της χρήσης της κομματικής πειθαρχίας», προσθέτοντας πως «δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε τέτοιου είδους ζητήματα… θα πρέπει να αποφύγουμε την οποιαδήποτε απώλεια στην ΚΟ».
Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς
Με τη φράση «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους, μιλώντας από το βήμα των «Ημερίδων Μελέτης» της Ευρωομάδας της Αριστεράς. «Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ, με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης», ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επισήμανε ότι «δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame. Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας».
«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος, «δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε. «Επειτα από 5 χρόνια μείωσης εισοδημάτων, στόχος μπορεί να είναι η περαιτέρω μείωση μισθών; Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω, πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω;», αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.
Πηγή: Έθνος