“Ας εμφυσήσουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά μας την αγάπη για τον πολιτισμό!”, τόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, στην Ομιλία της για τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του ΣΠΕΚ.
“Αν θέλουμε να εμφυσήσουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά μας την αγάπη για τον πολιτισμό αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά την ιστορία της χώρας μας, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη λαογραφία, τις τέχνες, τα γράμματα και την διαδρομή της γλώσσας μας, καλό είναι να τα εκθέτουμε από μικρά σε εστίες πολιτισμού ώστε να αποκτούν ανάλογες παραστάσεις (διαχρονικής ποιότητας), βιώματα και ζωηρές εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν τη γνώση, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και φυσικά να ψυχαγωγηθούν.
Οι λέξεις πολιτισμός και παιδεία είναι στενά δεμένες μεταξύ τους. Η μία προϋποθέτει την άλλη, η μία οδηγεί στην άλλη. Τι συμβαίνει όμως όταν και οι δύο πρέπει να δεθούν με την εκπαίδευση; Η οργάνωση μιας πολιτιστικής δραστηριότητας, είναι διδασκαλία με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και με μεγάλη παιδαγωγική σημασία. Τον ίδιο όρο, διδασκαλία, χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για μια θεατρική παράσταση δράματος. Πετυχημένη πολιτιστική δραστηριότητα δεν είναι αυτή που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει με το πλήθος των πληροφοριών και το μέγεθός της, αλλά αυτή που θα παρουσιάσει έτσι τα πράγματα, ώστε να γίνουν ελκυστικά και απλά.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι η δραματουργία του σεναρίου!!! Όταν οργανώνουμε μια δραστηριότητα πολιτιστική έχουμε ένα υλικό. Με αυτό το υλικό πρέπει να πειραματιστούμε, να παίξουμε, να σταθούμε απέναντί του διαλεκτικά. Είμαστε οι σκηνοθέτες και το υλικό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σενάριο που χρειάζεται δραματοποίηση. Πώς; Βάζοντας σε λειτουργία ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια αντιθέσεων. Οι τύποι, τα πρέπει της γνώσης με την ουσία της διδασκαλίας.
Ας μην ξεχνάμε τα λόγια της Γλύκατζη-Αρβελέρ «η μόνη μοιρασιά που κάνει πλουσιότερους αυτούς που μοιράζονται, είναι η μοιρασιά των πολιτισμικών αγαθών. Κι όσο πιο πολλοί και διαφορετικοί είναι αυτοί που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τόσο πιο πλούσιος γίνεται ο καθένας τους». Άλλωστε η συνεργασία των ειδικοτήτων και το άνοιγμα νέων οριζόντων μέσα από αυτή είναι εκπαιδευτικό και πολιτισμικό αίτημα παιδείας μέσα από δρόμους νέους, στη χαρά, που τόσο πολύ λείπει από τα εκπαιδευτικά μας δρώμενα. Τι θα προκύψει από όλα αυτά; Μια δράση και μια αντίδραση!
Σήμερα μας τρομάζει η παγκοσμιοποίηση. Μας φοβίζει, εμάς τους δυνατούς πολιτιστικά Έλληνες μια τέτοια προοπτική. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό μας , την ανθρωπιά μας με συνεχή εγρήγορση, προ-τείνοντας και προ-τάσσοντας τον πολιτισμό μας. Για αυτό όπως έχουμε την τάση να ενστερνιζόμαστε διεθνή ή ξένα έθιμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και να κατανοούμε πρώτα τα δικά μας, αυτά που έχει ο τόπος μας και αγωνίζεται να διατηρήσει από γενιά σε γενιά.“
“Το στόλισμα του καραβιού. Ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαφανιστεί και τη θέση του έχει πάρει το ξένο έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Τα παιδιά των ναυτικών που έμεναν πίσω κατασκεύαζαν μόνα τους τα παιχνίδια τους τα οποία συνήθως ήταν καραβάκια. Το καραβάκι συμβόλιζε την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και την αγάπη τους για τη θάλασσα. Σιγά-σιγά καθιερώθηκε και το έθιμο του στολισμού του, όμως λόγω του ότι ήταν συνδεδεμένο με δυσάρεστες αναμνήσεις, δεν μπόρεσε να εδραιωθεί ως γιορτινό σύμβολο.”
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 π.μ. στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η Χριστουγεννιάτικη εορταστική ατμόσφαιρα των εγκαινίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διανθίστηκε από τις χαρούμενες φωνές, τα χαμόγελα, τα παιχνίδια και τις ζεστές καρδιές μικρών και μεγάλων παιδιών που ήρθαν να γευτούν τις λιχουδιές της Gasteraia Catering, να λάβουν χρήσιμα δωράκια από τις εταιρείες “Ψαράς Βιβλία”, “Scripta Bookstore” και “J&B Hair Salon”, να ακούσουν κάλαντα, έθιμα Χριστουγεννιάτικα και να απολαύσουν σε διαδραστική αφήγηση το παραμύθι “Άραγε υπάρχει Άγιος Βασίλης;” της Κατερίνας Δροσινού – Λακασά. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ευχαριστεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών – Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης για την υποστήριξή τους.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένα σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διαπιστώνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό.
Το Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες, Κύπριους και Απόδημους. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει λειτουργικές και αποτελεσματικές δράσεις, υποδομές, διασυνδέσεις, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή συνεργάζονται Σύμβουλοι και φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος συνεργάτες και Μέλη του Συνδέσμου, με ζήλο και αλληλεγγύη.
Τα πεδία δράσης του ΣΠΕΚ μεταξύ άλλων είναι:
- Να διαφυλάττει, επικοινωνεί, προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου ευρέως.
- Να δραστηριοποιεί τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες ώστε να μετέχουν σε έργα, σχέδια και προγράμματα παραγωγής Πολιτισμού.
- Να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα ιδεώδη, τα Ελληνικά Γράμματα, την Γλώσσα, τις Τέχνες, την Παράδοση την Πολιτιστική Ταυτότητα.
- Να αναπτύσσει έργα και δράσεις με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
- Nα εκδίδει Ανθολογίες Παγκόσμιας Ποίησης, Λογοτεχνικά Θεατρικών έργα, Μελέτες, cd κ.ά.
- Να διοργανώνει Συνέδρια, Φεστιβάλ, Ημερίδες, Ρεσιτάλ, Εκθέσεις προαγωγής Πολιτισμού
- Να προσφέρει σύγχρονα μέσα επιμόρφωσης με ψυχαγωγία, ευκαιρίες για εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς του ΣΠΕΚ, σε άτομα διαφόρων ηλικιών και σε άτομα με προβλήματα.
- Με σύγχρονη τεχνολογία να καταγράφει, ψηφιακά και οπτικοακουστικά, τη «φωνή» των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, που παράγουν έργα Πολιτισμού μελέτες κ.ά.
- Να διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο σε μία δυναμική βάση δεδομένων, σε υπερσύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη, ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών και διακίνησης γνώσεων, για χρήση από σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητές, ερευνητές, φιλαναγνώστες, διαδίκτυα – www.cultural-association.org, υπό κατασκευή από την έμπειρη εταιρεία Tessera Multimedia.
* γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού