«Άρχισαν τα όργανα»: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτή τη γραμμή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ωστόσο, από τις 11 Φεβρουαρίου θα άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.
Διακόπτει τη χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε αργά το βράδυ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.
Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, όπου σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τις εκκρεμότητες σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο του Eurogroup, δηλαδή με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Η απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί επιπλέον τη σκληρή στάση που τηρεί έναντι της νέας κυβέρνησης που επιθυμεί να διασφαλίσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα άλλου είδους πρόγραμμα χρηματοδότησης έναντι μεταρρυθμίσεων και χωρίς τους ασφυκτικούς όρους της δημοσιονομικής λιτότητας.
Την Πέμπτη, εξάλλου, ο κ.Βαρουφάκης αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το Βερολίνο να τηρεί εξίσου σκληρή στάση έναντι της χώρας μας, απαιτώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας.