Απύθμενο θράσος από την ΕΕ για τις συνέπειες της κρίσης στον ελληνικό λαό

Στο συμπέρασμα πως για ότι βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ευθύνονται τα μνημόνια αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κάταϊνεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη!

 

Αμέσως μετά ο κ. Κάταϊνεν έλαβε τον παχυλό μισθό του (πάντα στην ώρα του), πήγε στη βίλα του, κανόνισε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Αυστρία και απόλαυσε τον αστακό του στο γραφείο του. Έτσι, κατάλαβε «στο πετσί» του το τι βιώνει ένας ολόκληρος λαός.

 

Το θράσος των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τους οποίους περιμένει κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα καθώς πρόκειται για «εταίρους», δεν έχει όριο. Δεν μπορεί να λες σε έναν λαό που μαστίζεται από ανεργία, που δεν του έχει μείνει ευρώ στη τσέπη, που βιώνει εκατομμύρια λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα, που τα παιδιά του λιποθυμούν από τη πείνα, ότι δεν ευθύνονται τα μέτρα που έχεις ως τρόικα επιβάλλει αλλά η ανυπαρξία των σχετικών μέτρων τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, κοντολογίς μας λένε ότι έπρεπε να είχαμε πτωχεύσει μόνοι μας πριν από δέκα ή 15 χρόνια και τώρα ήρθαν οι τροϊκανοί και μας το επέβαλαν! Αλλά δεν φταίνε αυτοί, αλλά εμείς που δεν είχαμε το θάρρος να «αυτό-πτωχεύσουμε»!

 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι βασικές αιτίες της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα δεν είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, αλλά οι σημαντικές διαρθρωτικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες που έχουν συσσωρευτεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες του κ.Γιούνκερ, αφενός για το επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ και αφετέρου για την ενδεχόμενη «ευελιξία» των δημοσιονομικών κανόνων της ΟΝΕ. Ζήτησε δε από την Κομισιόν να περιγράψει ποια θα ήταν η «καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που διαθέτουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για μια χώρα της ΟΝΕ, όπως η Ελλάδα, με 30% ανεργία και συσσωρευμένη ύφεση που ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ.

 

Απαντώντας ο Κάταϊνεν τόνισε αρχικά πως ο εκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε σταθερά τη δέσμευση να δρομολογήσει, εντός του πρώτου έτους της εντολής του, νομοθετικές και μη νομοθετικές προτάσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. «Το συνολικό όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως ορίζεται στο σχέδιο στρατηγικής για μια βαθιά και ουσιαστική ΟΝΕ και στην «έκθεση των τεσσάρων προέδρων», θα αποτελέσει τη βάση για το έργο αυτό» σημείωσε ο φινλανδός αξιωματούχος.

 

Όσο αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε πως οι βασικές αιτίες της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης δεν είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, αλλά οι σημαντικές διαρθρωτικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες που έχουν συσσωρευτεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και η αδυναμία των διαφόρων κυβερνήσεων της χώρας σας να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους κατά την εν λόγω περίοδο.

 

«Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και η εμπροσθοβαρής και αξιόπιστη προσαρμογή ήταν ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της χώρας και για να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις αυτών των ανισορροπιών. Μολονότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για τη χώρα σας η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Κάταϊνεν.

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr