ΑΠΘ: Επιστροφή σε προεκλογικό χρόνο

Στη χρονοκάψουλα για την επιστροφή στη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου του 2014 ετοιμάζεται να μπει το ΑΠΘ μετά τη δημοσιοποίηση του πλήρους σκεπτικού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την εκλογή του καθηγητή Περικλή Μήτκα στη θέση του πρύτανη στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

 

Το ποιοι θα δεχτούν να συμμετάσχουν όμως και το πώς θα εξελιχθεί η επίμαχη συνεδρίαση αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη πρύτανη στο ΑΠΘ θα πρέπει να επαναληφθεί με πρόσκληση συμμετοχής ακριβώς στους ίδιους υποψήφιους που είχαν συμμετάσχει στην επίμαχη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου, στην οποία όπως είναι γνωστό δεν είχε κληθεί ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και για το λόγο αυτό η διαδικασία κρίθηκε άκυρη.

 

“Ο πρύτανης πρέπει να καλείται, επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας σε όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που αφορούν τη διαδικασία εκλογής νέου πρύτανη”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΣτΕ στο σκεπτικό του.

Στην απόφαση ακύρωσης της εκλογικής διαδικασίας και αναπομπής της υπόθεσης στο ΑΠΘ μειοψήφησε η πρόεδρος του τμήματος που εξέτασε την προσφυγή και ακόμη ένα μέλος του ΣτΕ, οι οποίοι έκριναν ότι ο λόγος της ακύρωσης της διαδικασίας λόγω μη συμμετοχής του πρύτανη “θα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος”. Κι αυτό γιατί ναι μεν “ο νόμος επιβάλλει τη συμμετοχή, χωρίς ψήφο, του εκάστοτε εν ενεργεία πρύτανη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος, αλλά δεν συντρέχει λόγος συμμετοχής όταν το Σ.Ι. ενεργεί ως όργανο ανάδειξης νέου πρύτανη”.

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΟΠΕΡΕΤΑ»

 

Μιλώντας στην Εφημερίδα Μακεδονία ο κ. Μυλόπουλος, αφού ζητά την παραίτηση του Συμβουλίου Ιδρύματος για τους χειρισμούς που έγιναν, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ως πρώην πρύτανης “σε διαδικασία – οπερέτα”. Την ίδια στάση της μη συμμετοχής έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει και ο πρώην αντιπρύτανης Γιάννης Παντής.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι έτεροι υποψήφιοι I. Παπαδογιάννης και Σ. Λογοθετίδης, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι “χρειάζεται ψυχραιμία” και ότι θα πάρει τις αποφάσεις του τις επόμενες μέρες.

Άγνωστο επίσης είναι τι θα πράξει και ο καθηγητής (στις ΗΠΑ) Παν. Δάτσκος, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα αλλά αποσύρθηκε νωρίς. Από τη δήλωση που έχει κάνει ο κ. Μήτκας όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, προκύπτει ότι ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη, ενώ η συμμετοχή του Ανδρέα Γιαννακουδάκη θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι αυτός που είχε προσφύγει στο ΣτΕ μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία