Αψιμαχίες για Βαρουφάκη και δημοψήφισμα

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το Μαξίμου, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και στο «ψαλίδισμα» του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Σημειώνεται ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα. Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους καθώς απαντώντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ τόνισαν πως «η Ελλάδα δεν είναι αποικία, ώστε να ορίζουν και να κάνουν υποδείξεις αξιωματούχοι άλλων χωρών».

 

Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωσαν χαρακτηριστικά τα εξής:

 

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει.

 

Ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπ. Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».

 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και το γεγονός ότι το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αναλαμβάνει να σηκώσει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε στη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, ότι ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, με τηλεφώνημα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

 

«Είχα επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο».

 

«Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» συμπλήρωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας». «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε τον χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Ελληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Έθνος