Απολογισμό και αιτιολόγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis ζητά από την Κυβέρνηση η Φωτεινή Αραμπατζή

Απολογισμό και αιτιολόγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας- de minimis, από την Κυβέρνηση, ζητά με Ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κ. Αραμπατζή κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι λόγω των καταδιωκτικών πολιτικών της  αφενός οδήγησε τον αγροτικό κόσμο σε μια σειρά από κρίσεις, με κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της κατάρρευσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, αφετέρου εκτεθειμένο σε κρίσεις, όπως οι τεράστιες απώλειες εισοδήματος εξ αιτίας των σφοδρών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.  Κλιματική αλλαγή, που η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με ανεπίτρεπτη ολιγωρία, αφήνοντας ανεκμετάλλευτα, διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.  

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Από τη μια ένας αναχρονιστικός  και στερούμενος ρευστότητας ΕΛΓΑ και από την άλλη η αδιαφορία σας  να αναζητήσετε λύσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία και λιμνάζουν, σας οδήγησαν να καταφεύγετε πρόχειρα, αποσπασματικά και με το “βλέμμα” στις επικείμενες εκλογές στην “εύκολη” λύση της χορήγησης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, αντί να ασχοληθείτε με την “ρίζα” του κακού των προβλημάτων, αντιμετωπίζοντάς τα».

Η Τομεάρχης της ΝΔ υπογραμμίζει, ότι οι ενισχύσεις de minimis, που αποτελούν εθνικά και περιορισμένα χρήματα διέπονται από ένα αυστηρό θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο. Πλαίσιο, που επιβάλει την χρηστή διαχείρισή τους,  ορίζει  συγκεκριμένο όριο, που δεν πρέπει να ξεπεραστεί τόσο ως μεμονωμένες ενισχύσεις όσο ως  συνολικό ποσό για οποιαδήποτε τριετή περίοδο, απαιτεί ειδική τεκμηρίωση, που να τις δικαιολογεί ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους σοβαρής κρίσης και για πολύ ειδικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα για ζημιές που προκαλούνται από αίτια, τα οποία δεν προστατεύονται δυνάμει της ενωσιακής ή της εθνικής νομοθεσίας.

Η κ. Αραμπατζή, στηλιτεύοντας ότι το πολύτιμο αυτό κοινοτικό εργαλείο έχει καταστρατηγηθεί από την Κυβέρνηση και χρησιμοποιείται αφενός ως αναποτελεσματική «ασπιρινούλα» σε χειμάζουσες κρίσεις αφετέρου ως μέσο  προεκλογικής πολιτικής  «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ότι η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή δεν αφήνει το καθεστώς στην τύχη του αλλά στέλνει κατά καιρούς ελεγκτές για να επαληθεύσουν την ορθότητα εφαρμογής του Κανόνα, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα άλλων χωρών.

Ζητά ως εκ τούτου, από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σε ποιες περιπτώσεις κρίσεων και ποια ποσά ανά περίπτωση έχουν δοθεί ως ενισχύσεις ήσσονος σημασίας την τριετία, που διανύουμε, ποια η αιτιολόγηση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε περίπτωση και κυρίως ποιο είναι το υπόλοιπο των χρημάτων, που απομένουν  με βάση το όριο για τη χώρα μας για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοβαρών κρίσεων.

Τέλος ρωτά  ποιες είναι οι  μέχρι τώρα ενέργειές της Κυβέρνησης,  για τη δημιουργία υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου σύμφωνα με την απαίτηση του πρόσφατου κανονισμού 2019/316.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

9/4/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τους Υπουργούς:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κον Σταύρο Αραχωβίτη

  • Οικονομικών

Κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Απολογισμός και αιτιολόγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis, από την Κυβέρνηση»

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι γεγονός ότι πέραν των καταδιωκτικών πολιτικών με τις οποίες «φιλοδωρήσατε» τους αγρότες -φορολογικό, ασφαλιστικό, εκτίναξη του κόστους παραγωγής- αφήσατε επί των ημερών σας τον αγροτικό κόσμο εκτεθειμένο σε μια σειρά από κρίσεις.

Κρίσεις, προκαλούμενες αφενός εξ αιτίας των πολιτικών σας, με κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της κατάρρευσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας αφετέρου εξ αιτίας της ολιγωρίας σας να αντιμετωπίσετε σύγχρονα προβλήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και των τεράστιων απωλειών εισοδήματος, που προκάλεσε τα τέσσερα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής σας. Από τη μια ένας αναχρονιστικός και στερούμενος ρευστότητας ΕΛΓΑ και από την άλλη η αδιαφορία σας να αναζητήσετε λύσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία και λιμνάζουν, σας οδήγησαν να καταφεύγετε πρόχειρα, αποσπασματικά και με το «βλέμμα» στις επικείμενες εκλογές στην «εύκολη» λύση της χορήγησης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, αντί να ασχοληθείτε με την «ρίζα» του κακού των προβλημάτων, αντιμετωπίζοντάς τα.

Ενισχύσεις, που σύμφωνα με το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αποτελούν εθνικά χρήματα, δηλαδή χρήματα του κάθε Ευρωπαίου και συνεπώς και κάθε Έλληνα φορολογούμενου, τη χορήγηση των οποίων, όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ οφείλουν να κοινοποιούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ως γνωστόν, δεν μπορούν να δώσουν κρατική ενίσχυση μέχρις ότου αυτή εγκριθεί από την Ε. Επιτροπή.

Υπάρχει ωστόσο εξαίρεση, όταν τα ποσά της ενίσχυσης είναι αρκετά μικρά, όπως στην περίπτωση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), όπου δεν απαιτείται η εκ των προτέρων έγκριση, αφού οι ενισχύσεις αυτές δεν απειλούν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην εσωτερική αγορά.

Όμως, το υπόλοιπο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο ισχύει κανονικά και μάλιστα οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας χορηγούνται υπό την προϋπόθεση ότι τόσο οι μεμονωμένες ενισχύσεις, όσο και το συνολικό ποσό για οποιαδήποτε τριετή περίοδο παραμένει κάτω από τα όρια.

Με άλλα λόγια, οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις, που τα Κράτη-Μέλη, πρέπει να δράσουν γρήγορα, με ειδική τεκμηρίωση, που να τις δικαιολογεί.

Ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους σοβαρής κρίσης και για πολύ ειδικούς σκοπούς, π.χ. για να συμβάλουν στην πρόληψη ή στην εξάλειψη ασθενειών των ζώων αμέσως μόλις εκδηλωθεί κάποια εστία ή για την αποζημίωση γεωργών για ζημίες, που προκαλούνται από αίτια, τα οποία δεν προστατεύονται δυνάμει της ενωσιακής ή της εθνικής νομοθεσίας.

Κατόπιν τούτων κι επειδή:

-Τα χρήματα του κανόνα για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας είναι συγκεκριμένα και ως εθνικά, η χρηστή διαχείριση τους είναι επιβεβλημένη

-Το πολύτιμο αυτό κοινοτικό εργαλείο επί ημερών σας έχει καταστρατηγηθεί

-Ο κανόνας για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας δεν σημαίνει απουσία κοινοτικής επαγρύπνησης, με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφήνει το καθεστώς στην τύχη του αλλά στέλνει κατά καιρούς ελεγκτές για να επαληθεύσουν την ορθότητα εφαρμογής του Κανόνα

Αναφέρω ενδεικτικά τις υποθέσεις του Ε. Δικαστηρίου T-527/13 και C-345/02, που αφορούν κατάχρηση του κανόνα

-Προφανώς ο κανόνας για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας δεν έχει ρουσφετολογικό και επιδοματικό χαρακτήρα, κατά τις προσφιλείς πολιτικές της Κυβέρνησής σας «λίγα σε πολλούς» και προφανώς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για την εφαρμογή των Κυβερνητικών προεκλογικών πολιτικών σας

-Ο σχετικός κανονισμός, που υιοθετήθηκε πρόσφατα 2019/316, απαιτεί τη δημιουργία υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων σε εθνικό επίπεδο 

Ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες περιπτώσεις κρίσεων και ποια ποσά, ανά περίπτωση, έχουν δοθεί ως ενισχύσεις ήσσονος σημασίας την τριετία, που διανύουμε;

2. Ποια η αιτιολόγηση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε περίπτωση;

3. Ποιο είναι το υπόλοιπο των χρημάτων, που απομένουν με βάση το όριο για τη χώρα μας για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοβαρών κρίσεων;

4. Ποιες οι ενέργειές σας μέχρι τώρα για τη δημιουργία υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ