Απώλειες 56.473 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο
Θετικό ήταν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα εργασίας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 με τη δημιουργία 116.548 νέων θέσεων εργασίας. Η επίδοση αυτή κυμαίνεται χαμηλότερα από το ισοζύγιο του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2014 που ήταν θετικό, αλλά κατά 120.287 θέσεις εργασίας.
Όμως, αρνητική είναι η εικόνα για τον μήνα Οκτώβριο του 2015, καθώς σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απώλειες θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 56.473. Πέρσι τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ισοζύγιο ήταν αρνητικό με απώλειες 66.636 θέσεων εργασίας.
Γ. Βρούτσης: Νέο κύμα απολύσεων αποκαλύπτει η «ΕΡΓΑΝΗ»
«Εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, αυτοπαγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εντείνει την αβεβαιότητα, να “φρενάρει” την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που είχε επιτευχθεί και τελικά, να οδηγήσει την αγορά εργασίας σε μαρασμό», επισημαίνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποκαλύπτει νέο κύμα απολύσεων, καθώς χάθηκαν 56.473 θέσης μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο.
«Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην αγορά εργασίας» υπογραμμίζει και κάνει λόγο για «αντιφατικές και ουτοπικές δηλώσεις» και «χωρίς προσανατολισμό» πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες «εντείνουν τη σύγχυση και την αβεβαιότητα, με τραγικά αποτελέσματα στην ήδη παγωμένη αγορά εργασίας».
Σχολιάζοντας την απώλεια 56.473 θέσεων απασχόλησης κατά τον μήνα Οκτώβριο, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών».
«Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόσφατες διαρροές από την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αυξήσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν μια από τις αιτίες του μεγάλου κύματος απολύσεων» αναφέρει εν συνεχεία ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε καταφέρει επιτυχώς, με σειρά ισορροπημένων μεταρρυθμιστικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, όπως η γενναία μείωση για πρώτη φορά – κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, να κάνει ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων».