Αποκαλυπτήρια του καμένου πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ένα καμένο πιάνο που μεταμορφώνεται σε εικαστικό έργο και μεταβάλλει τις μνήμες και τις συνέπειες μιας καταστροφής σε σύμβολο δημιουργίας και σε συνδυασμό με τη μουσική και το στόχο της μόρφωσης, θα είναι ο «πρωταγωνιστής» καλλιτεχνικής εκδήλωσης με υψηλή συμβολική σημασία, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στη 1 μ.μ., στο Φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η ίδια εκδήλωση θα γίνει αγωγός ανάδειξης αφενός της ενεργού συμμετοχής των φοιτητών στην καθημερινή ζωή και την εξέλιξη του Πανεπιστημίου και αφετέρου της εναρμόνισής της με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκπορεύονται από τις πρυτανικές αρχές και το διδακτικό προσωπικό. Γραμμές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αίσθηση του ρόλου των τεχνών στην επίτευξη των πανεπιστημιακών στόχων.
Το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπήρξε θύμα θλιβερής και ακατανόητης επίθεσης πριν από ακριβώς τρία χρόνια, τον Μάιο του 2012, από βανδάλους οι οποίοι πυρπολώντας το έκαψαν μαζί του και τις ιερές αρχές που διέπουν και πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ ταυτόχρονα αποστέρησαν ένα πολύτιμο εργαλείο από τους ίδιους τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Ωστόσο, το καμένο πιάνο στα χέρια ενός ικανού εικαστικού, αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του Βασίλη Αλεξάνδρου, μεταπλάστηκε σε καλλιτέχνημα και από ένα κουφάρι, – μνημείο της βίας και της παράλογης καταστροφής, μεταμορφώθηκε σε σύμβολο κατά της βίας και υπέρ της δημιουργίας.
Ο Βασίλης Αλεξάνδρου επούλωσε τις πληγές του κατεστραμμένου μουσικού οργάνου και όρισε τη σημασία της πράξης του ως εξής: «Προϊόν μιας πράξης βίας, το “κουφάρι” του σπουδαίου μουσικού οργάνου συνοψίζει εν πολλοίς το ταραγμένο κλίμα, τον αποπροσανατολισμό, αλλά και το γενικότερο αδιέξοδο στο οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Τη σχετική πρόταση του νεαρού εικαστικού, αποδέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος πιστεύει ότι το έργο διαθέτει μια ξεχωριστή δυναμική. «Η εικόνα ενός κατεστραμμένου μουσικού οργάνου σοκάρει. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφέρει και ένα σημαντικό μήνυμα. Μπορεί από το καμένο πιάνο να μην ηχεί πια μουσική. Το ίδιο, όμως, ως έργο τέχνης “φωνάζει”: ποτέ ξανά στη βία και σε οποιασδήποτε μορφής αυθαιρεσίας. Δεν θέλουμε να συμβεί ξανά, ούτε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ούτε πουθενά αλλού, οποιοδήποτε ανάλογο περιστατικό. Τα φώτα της δημοσιότητας θα πρέπει να πέφτουν στα Πανεπιστήμια για όλα τα υπόλοιπα σημαντικά και δημιουργικά που συμβαίνουν, -παρά τις αντίξοες συνθήκες-, στη διδασκαλία και στην έρευνα. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλη την κοινωνία».
Την Πέμπτη 28 Μαΐου, στη 1 μ.μ, θα γίνει η εγκατάσταση του έργου στο Φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φοιτητές του Τμήματος ΜΕΤ θα εκτελέσουν έργα που συνέθεσαν με αφορμή το καμένο πιάνο, θα προβληθεί βίντεο σε επιμέλεια του Πάνου Μπουντούρογλου, ενώ θα ακουστούν επίσης ήχοι από το κατεστραμμένο μουσικό όργανο σε μία μουσική παρουσίαση που επιμελείται ο μουσικός και συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Αποκατανίδης.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr