Απόφαση – μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Μπροστά σε καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τη χώρα, για την πορεία της κυβέρνησης και τη «διαρκή» επιχείρηση για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στέλνει τις τελευταίες ώρες καθαρά μηνύματα εντός και εκτός των τειχών.
Πέρασε ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, αντιπαραθέσεων και αποφάσεων, στο οποίο ο κ. Τσίπρας έβαλε εν πολλοίς τη «σφραγίδα» του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που συνδέονται άμεσα και αφορούν τη στάση προς τους δανειστές και προς το κυβερνών κόμμα.
Ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τη Ρίγα στην Αθήνα, είχε ήδη πλήρη εικόνα – τουλάχιστον για το πώς οι ισχυροί παίκτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν και εννοούν την αμοιβαία επωφελή συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Προσήλθε, δε, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (το Σάββατο το μεσημέρι), δείχνοντας αποφασισμένος να διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει την ανάγκη συμφωνίας που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
Δεν ήταν τυχαία η επίθεσή του προς αξιωματούχους, τους οποίους κάλεσε αν δεν θέλουν να συμβάλουν υπέρ της λύσης, να σιωπήσουν – ούτε οι αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη στάση του οποίου λέγεται ότι μίλησε αναλυτικά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, επιστρέφοντας με το C-130 από την πρωτεύουσα της Λετονίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο έχουν καταλήξει στο πλάνο βάσει του οποίου μπορούν να διεκδικήσουν τον έντιμο συμβιβασμό, όντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Και μάλλον ήταν θετική και υποστηρικτική η απόφαση που πέρασε με ευρεία πλειοψηφία χθες το βράδυ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που ναι μεν διατήρησε τις «κόκκινες γραμμές», αλλά δεν αμφισβήτησε ευθέως την ανάγκη για την ολοκλήρωση των τετράμηνων συζητήσεων υπέρ της συμφωνίας.
«Η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα», είναι οι δύο φράσεις οι οποίες ξεχωρίζουν στην πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται για να ανάψει το «πράσινο φως» στην ηγετική ομάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές.
Και το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος κατανοούν ότι οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και αναγκαία η διαπραγμάτευση, για να μην αποδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ «αριστερή παρένθεση», που ενδεχομένως θα ανέμενε η αντιπολίτευση.
«Οχι» στα τελεσίγραφα
«Αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Τέσσερις μήνες τώρα επιμένουμε στις ”κόκκινες γραμμές”. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία. Οσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά». Πρόκειται για φράσεις της πολιτικής απόφασης που πλειοψήφησε και ανέδειξε εν συνεχεία τους «αστερίσκους»:
• Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων.
• Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.
• Το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς».
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού είναι σύμφωνα με την πολιτική απόφαση:
• Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
• Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
• Αναδιάρθρωση χρέους.
• Ισχυρό επενδυτικό πακέτο.
Επίσης στις προβλέψεις προς τη συμφωνία εντάσσονται και:
• Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
• Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
• Φορολογική πολιτική με κοινωνική δικαιοσύνη και «υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα που ξεχωρίζει παραπέμπει επίσης στο «σύμμαχοί μας στην ιστορική μάχη το κόμμα και ο λαός», το οποίο επικαλέστηκε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε παράλληλα χθες (στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής) απανωτές επικοινωνίες και συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας αύριο στο Brussels Group. Εγκυρότατες πληροφορίες τονίζουν ότι το Μαξίμου εκτιμά ότι το Eurogroup που θα εγκρίνει την «πρόοδο» και θα προβλέψει τη συμφωνία θα συνεδριάσει κοντά στη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Να μην πληρωθεί το ΔΝΤ αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί
Με την επιβεβαίωση της διατήρησης των «κόκκινων γραμμών» αλλά και της απόφασης ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θέσεις τους εν όψει μιας πιθανής συμφωνίας κατέγραψαν τάσεις και ρεύματα, καθώς τέθηκαν σε ψηφοφορίες δύο βασικά κείμενα. Το ένα κατατέθηκε από την πλειοψηφία του κόμματος, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, και το δεύτερο από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο ψήφισαν και μέλη της ΚΕ που ανήκουν στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.
Η πρόταση που κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοφορία στην ΚΕ του κόμματος, με την οποία ζητούσε να μην πληρωθεί το ΔΝΤ αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει ότι σχεδιάζει εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της, απορρίφθηκε από την ΚΕ, καθώς υπέρ ψήφισαν 75 μέλη, κατά 95, υπήρξε ένα λευκό, ενώ καταγράφηκαν και 30 απόντες.
Στη διήμερη συνεδρίαση δεν υπήρξαν εντάσεις, ωστόσο καταγράφηκε από τη μία πλευρά μια ισχυρή μειοψηφία η οποία εκτός των «κόκκινων γραμμών» προτάσσει τη ρήξη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν και διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τη διαπραγμάτευση, αν και κοινό σημείο αναφοράς όλων ήταν πως εάν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία προέχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Ο Π. Λαφαζάνης στην ομιλία του αναρωτήθηκε «πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση του ΔΝΤ;», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δεν υπάρξει τις επόμενες μέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας». Παράλληλα, όμως, ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία.
«Σε τι έχουμε συμφωνήσει;» ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή, καταγράφοντας τη διαφωνία του στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην ομιλία του ανέδειξε την απειλή της ρήξης λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, λέγοντας πως διαπραγματευόμαστε όχι μόνο τις «κόκκινες γραμμές» αλλά και τι θα πάρουμε. «Οταν θα δείτε συνολική λύση θα μπορείτε να πείτε αν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και οικονομικά βιώσιμη» είπε.
Δ. Παπαδημούλης
Υπέρ της λύσης με τους Ευρωπαίους εμφανίστηκε ο Δ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι «η πιο βαθιά ”κόκκινη γραμμή” είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και κυρίως τον λαό μας όρθιο και ζωντανό και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο», προτάσσοντας έναν δύσκολο συμβιβασμό και όχι τη ρήξη και τη χρεοκοπία.
Ο Π. Σκουρλέτης είπε πως «είναι λάθος όσοι με έναν στατικό τρόπο αναλύουν τη συμφωνία. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια», ενώ ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για μια εναλλακτική λύση. Να περάσει η κυβέρνηση αμέσως στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Σ. Λεουτσάκος, λέγοντας ότι οι θεσμοί δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.
Ο K. Λαπαβίτσας πρότεινε τη ρήξη ως λύση και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι στο κείμενο της πολιτικής απόφασης ενσωματώθηκε πρόταση από την κίνηση των «53+», στην οποία τονίζονται «σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν…».
«Αντάρτικο» από τη Ζωή με σημαία την ΕΡΤ
Διευκρινίσεις έδωσε για τη στάση της αλλά και διαφωνίες για επιλογές προσώπων στην ΕΡΤ εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Κωνσταντοπούλου διαφώνησε με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΔΣ της ΕΡΤ -είπε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί- και προσέθεσε ότι ήδη έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό.
«Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη», συμπλήρωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, για να διευκρινίσει ωστόσο ότι δεν συγκρούεται ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση.
«Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -στην οποία προεδρεύει η κ. Κωνσταντοπούλου- για να γνωμοδοτήσει στην πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά για τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, το Σάββατο, είπε ότι «η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Εχουμε καθυστερήσει πολύ. Εχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία».
Πηγή: Έθνος