Αποδυναμώνουν τις λιμενικές αρχές της Θεσσαλονίκης

Με μόλις δύο κεντρικές λιμενικές υπηρεσίες μένει η Κεντρική Μακεδονία, μετά την κατάργηση της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ, η οποία είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σηματοδοτεί την αποδυνάμωση του λιμανιού της πόλης.

 

Ανησυχία και προβλημαπσμό για την αναδιάρθρωση των λιμενικών Αρχών και τις συνέπειές της εκφράζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ρωτώντας τους λόγους για την κατάργησή της αλλά και το αν το υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει τις αλλαγές.

Η εν λόγω διοίκηση μεταφέρθηκε στην Καβάλα, αφήνοντας την Κεντρική Μακεδονία μόνο με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και το Λιμεναρχείο Ιερισσού. Η 2η Περιφερειακή Διοίκηση ΑΣ. – ΕΛΑΚΤ ως ανώτατη διοικητική υπηρεσία είχε υπό την εποπτεία της τις λιμενικές Αρχές Θεσσαλονίκης, Ιερισσού, Νέων Μουδανιών και Κατερίνης, ενώ με τη μεταφορά της στην Καβάλα θα επωμισθεί και την ευθύνη των λιμενικών Αρχών σε Καβάλα, Πόρτο Λάγος, Αλεξανδρούπολη, Ανιόκαμπο Λάρισας, Θάσο και Σαμοθράκη.

Οπως αναφέρει ο κ Καράογλου, σε ό,τι αφορά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης τα όριά του εκτείνονται σε τέσσερις νομούς, ενώ το Λιμεναρχείο Ιερισσού εκτείνεται σε τρεις νομούς, καθώς και στο αυτοδιοίκητο τμήμα του Αγίου Ορους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νομός Χαλκιδικής έχει μοναδική σχηματική ιδιορρυθμία και το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής από όλους τους χερσαίους νομούς της Ελλάδας, ξεπερνώντας τα 550 χιλιόμετρα, θα έπρεπε να εποπτεύεται από τουλάχιστον δύο κεντρικές υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε άλλους νομούς της χώρας.