Από το Grexit στο… Graccident

Να περιορίσει τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ και να παρουσιάσει στους εταίρους της Ελλάδας απτά δείγματα εργασίας στον τομέα ευθύνης του καλεί τον Ελληνα υπουργό Οικονομικώ, Γιάνη Βαρουφάκη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

 

«Ο Βαρουφάκης πρέπει να παρουσιάσει έργο», σημειώνει σε άρθρο γνώμης η Die Welt, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «αρέσκεται στην αντιπαράθεση και μιλάει πολύ –μεταξύ άλλων και επειδή πιστεύει ότι γνωρίζει πολλά πράγματα καλύτερα». Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «η ταπεινοφροσύνη δεν ανήκει στα χαρακτηριστικά του Βαρουφάκη», υπογραμμίζοντας ότι η στάση του έναντι των συναδέλφων του στο Γιούρογκρουπ «προκαλεί στο μεταξύ εκνευρισμό». Όπως σημειώνεται, «θα πρέπει να σταματήσει να δίνει διαρκώς συνεντεύξεις, παίζοντας το ρόλο του επιστάτη των ευρωπαίων εταίρων. Αντ’ αυτού πρέπει να παρουσιάσει αυτά για τα οποία είναι υπεύθυνος: αριθμούς, γεγονότα, μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Ο Βαρουφάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον ο διάσημος καθηγητής ενός πανεπιστημίου αλλά ένας πολιτικός με βαρύ φορτίο».

 

Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει σε ρεπορτάζ στις οικονομικές τις σελίδες ότι «οι χρηματαγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της Ελλάδας». Όπως συμπληρώνεται, «παρά τη συμφωνία με τους εταίρους, περισσότερα από ένα στα τρία χρηματιστηριακά στελέχη αναμένουν ένα Grexit. Η διάσπαση της ευρωζώνης είναι πιθανότερη. (…) Η εκτίμηση ότι τουλάχιστον μία χώρα θα εγκαταλείψει τους επόμενους 12 μήνες το ευρώ εκτοξεύθηκε από 24% σε 38%».

 

Από το «Grexit» στο… «Graccident»

Η Süddeutsche Zeitung επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση ατυχείς και επικίνδυνους για την ίδια και τους εταίρους της χειρισμούς. Όπως σημειώνει στο σχόλιό της, στη λέξη Grexit ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και το «Graccident», που υπονοεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συμβεί «λιγότερο η περισσότερο συντεταγμένα, αλλά ως αλυσιδωτή διαδοχή ατυχών γεγονότων, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα υπερεκτιμά την πολιτική της ισχύ», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Ισχύει μία απλή εξίσωση: Η Αθήνα δεν μπορεί να αναμένει πρόσθετη βοήθεια αν το πολιτικό τίμημα είναι αφόρητα υψηλό για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Κάτι που σημαίνει ότι αν η Ελλάδα καταχραστεί την καλή θέληση των κυβερνήσεων των ευρωπαίων εταίρων με τέτοιο τρόπο ώστε το μόνο που θα προκύψει θα είναι να ενισχυθεί το Εθνικό Μέτωπο, η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (σ.σ. AfD) ή το Podemos, τότε η φιλία θα τελειώσει. (…) Η εξουσία της ελληνικής κυβέρνησης τελειώνει εκεί όπου θέτει σε κίνδυνο την εξουσία των άλλων κυβερνήσεων», τονίζει ο αρθρογράφος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση ευρωπαϊκών συμμαχιών

Η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα στην επίσκεψη κορυφαίων στελεχών του κόμματος των γερμανών Πρασίνων στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όπως σημειώνει η γερμανίδα ανταποκρίτρια, «η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά υποστήριξη για τα αμφιλεγόμενα αιτήματά της – και στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, η γερμανική αντιπολίτευση της είναι σημαντική. (…) Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας ενίσχυσης της κριτικής που ασκείται στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

 

Έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας με κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής και ειδικός επί χρηματοοικονομικών ζητημάτων στο κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε μεγάλη «συμπάθεια» για τις «κοινωνικές και οικολογικές μεταρρυθμιστικές ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, «δεν υπάρχει αλληλεγγύη δίχως όρους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει υποστήριξη για παραχωρήσεις στο πρόγραμμα λιτότητας, απαιτούνται επειγόντως ‘ορατές επιτυχίες’ στο πεδίο της πάταξης της διαφθοράς και σε αυτό της φορολογικής πολιτικής», δήλωσε o πράσινος πολιτικός. Τέλος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ δεν παρέλειψε να εκφράσει με διακριτικό τρόπο στους συνομιλητές της στην Αθήνα το σκεπτικισμό της για τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

 

Πηγή: Deutsche Welle