Από τις 7 ως τις 10 Μαΐου η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
Αν και “την ύστατη ώρα”, αν και χωρίς “άνεση χρόνου και χρήματος” (η έκτακτη οικονομική στήριξη από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού είναι μόλις 250.000 ευρώ- το ήμισυ του ποσού που διατέθηκε στην περσινή διοργάνωση μέσω των ΕΣΠΑ), η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ανοίγει από μεθαύριο (Πέμπτη) τις πύλες της, για 12η συνεχή χρονιά.
Με τη συμμετοχή 400 εκθετών, 200 εκδοτών και επαγγελματιών του κλάδου του βιβλίου, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα αναπτυχθεί και φέτος στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ-Hellexpo (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) από το μεσημέρι της Πέμπτης (7 Μαΐου) ως και το βράδυ της Κυριακής (10 Μαΐου).
Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών -συνέχεια του 1ου, που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- δίνει βήμα διαλόγου και προβολής του έργου των νέων δημιουργών. Στο διήμερο Φεστιβάλ, 8-9 Μαΐου, νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς που προτείνονται από ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους παρουσιαστές τους, θα συστηθούν στο ευρύ κοινό και θα μας παρουσιάσουν το έργο τους.
“Η αντίστασή μας στην κρίση είναι ο πολιτισμός. Μπορεί να μην έχουμε οικονομία, έχουμε όμως πολιτισμό και αυτό μπορούμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά – και μέσω του βιβλίου, που είναι το κατ’ εξοχήν αγαθό του πολιτισμού” δήλωνε, σήμερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού -τού διοργανωτή φορέα που διαδέχτηκε προ διετίας το ΕΚΕΒΙ- καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.
Στο “ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα” της διοργάνωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Hellexpo Τάσος Τζήκας, χαρακτηρίζοντάς την ως “γιορτή που προσφέρει στην πόλη νότα αισιοδοξίας”, ενώ την υπόσχεσή του πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στην έκθεση καθώς, όπως είπε, “σε μια περίοδο κρίσης, όπου κυριαρχεί η κατάθλιψη στην αγορά και τους ανθρώπους, ο πολιτισμός οφείλει να συμβάλει στην αναπτέρωση του ηθικού” εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Για την “άρτια οργανωμένη έκθεση, η οποία αποτελεί σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας και προσέγγισης των λαών” μίλησε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ, τέλος, ως εκπρόσωπος των εκδοτών στη Διεθνή έκθεση, ο εκδότης Νίκος Καρταζάς μίλησε για τη “δύσκολη εποχή στην αγορά του βιβλίου που διάγουμε και τον αισθητά μειωμένο αριθμό εκδόσεων τα τελευταία χρόνια”.
Τα εγκαίνια της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν στις 19.30 το απόγευμα της Πέμπτης, στον κεντρικό χώρο του περιπτέρου 15 της ΔΕΘ.
Στη φετινή διοργάνωση δεν υπάρχει -για πρώτη φορά- τιμώμενη χώρα, οι διοργανωτές έχουν, όμως, “προβλέψει” πολύπτυχο αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι: Eusebi Ayensa (Καταλωνία-Ισπανία), Flavia Company (Αργεντινή), Omar Figueroa – Turcios (Κολομβία), Martha Moreleon (Μεξικό), Adriana Mosquera – Nani (Κολομβία), Pedro Olalla (Ισπανία), Juan Vicente Piqueras (Ισπανία), Carmen Posadas (Ουρουγουάη), Damian Tabarovsky (Αργεντινή) κ.ά.
To αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση σκίτσων από 69 καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών, υπό τον τίτλο “Tα πρόσωπα του Γκάβο”- αποτίοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ ΛΕΑ).
Στο πρόγραμμα της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου εντάσσεται φέτος (το διήμερο 8 και 9 Μαΐου) και το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (σε συνέχεια του 1ου που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) για την προβολή του έργου των νέων δημιουργών.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων εντάσσονται, επίσης, οι ενότητες: “Βιβλίο και Μουσική” (με σχετική έκθεση βιβλίων και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων), “Βιβλίο και Design” και “Βιβλίο και Κινηματογράφος”.
Τιμώμενοι λογοτέχνες ορίστηκαν, στη φετινή διοργάνωση, οι: Μανόλης Αναγνωστάκης (μετά την ανακήρυξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του 2015 ως έτους αφιερωμένου στον μεγάλο ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο και στο πλαίσιό του προγραμματίζονται συζητήσεις και πρωτότυπες αφηγήσεις, ενώ θα εκτεθεί σχετικό υλικό από το έργο του ποιητή) και ο κριτικός, δοκιμιογράφος και ποιητής Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο πρόσφατα χαμένος Μένης Κουμανταρέας και ο Θεσσαλονικιός λογοτέχνης Αλμπέρτος Ναρ (με αφορμή και τα 10 χρόνια από τον θάνατό του).
Στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου μετέχει φέτος και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο και διοργανώνει συζήτηση με θέμα: “Τα μέσα επικοινωνίας στον κόσμο της ψηφιακής εποχής”. Εισηγητές ορίστηκαν οι: Μιχάλης Ψύλλος, πρόεδρος και διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μήτσος Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Τεχνολογίας της Ιστορικής Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος. Τον συντονισμό θα έχει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Μακρινές φωνές” του περιπτέρου 15, στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαΐου.