Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα
Οι υπερωρίες έχουν φτάσει να αποτελούν κάτι το… φυσιολογικό σήμερα, αλλά δεν θα έπρεπε. Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1.900 ανθρώπους στο πλαίσιο μακροχρόνιας μελέτης για τα πιθανά προβλήματα υγείας από τις ολοένα αυξανόμενες ώρες εργασίας των πολιτών σχεδόν σε κάθε χώρα στον πλανήτη.
Διαπίστωσαν, όπως αναφέρει το philly.com, ότι το 43% των συμμετεχόντων θα είχε διαγνωστεί στην διάρκεια της ζωής του με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως στηθάγχη, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση), ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μάλιστα, μεταξύ των εργαζομένων σε εργασίες πλήρους απασχόλησης, ο κίνδυνος ήταν κατά 1% μεγαλύτερος για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας την εβδομάδα και όταν αυτό συνέβαινε συστηματικά για 10 χρόνια και περισσότερο. Και όλα αυτά ισχύουν μόνο για το… τυπικό πενθήμερο 8ωρης καθημερινής απασχόλησης, δηλαδή για τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που οι περισσότεροι εργαζόμενοι (πλην, ίσως, των δημοσίων υπαλλήλων) αγνοούν στην ζωή τους.
Από τις 46 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα και πάνω, κάθε επιπλέον ώρα εργασίας βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμη περισσότερο από αυτό το +1%.
Συνοπτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα ακόλουθα σχετικά με τις υπερωρίες στην εργασία:
Για κάθε ώρα εργασίας/εβδομάδα, πάνω από το τυπικό 40ωρο, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά 1%.
Όσοι εργάζονται 55 ώρες/εβδομάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια έχουν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που κατά μέσο όρο εργάζονται 45 ώρες/εβδομάδα.
Ο κίνδυνος για προβλήματα στην καρδιά αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κατά 35%, για όσους εργάζονται 60 ώρες/εβδομάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Τα ευρήματα δεν αφορούν εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Occupational and Environmental Medicine.
Οι ερευνητές, επίσης, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους αυτή δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στις υπερωρίες πέραν του τυπικού 8ώρου και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου, αλλά καταγράφει μόνο μια αποδεδειγμένη ευρύτερη συσχέτιση.
“Αυτή η μελέτη παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πολλές ώρες εργασίας και την αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παρέχοντας έτσι μια βάση για τις προσπάθειες πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου που επικεντρώνονται στην διαμόρφωση πιο σωστών ωραρίων εργασίας, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, Sadie Conway, από το Κέντρο Επιστήμης Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.