Απίθανο να είναι αερομεταφερόμενος ο Εμπολα, απαντούν οι επιστήμονες

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες απέναντι στο φόβο ότι ίσως έχει αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης του ιού με τρόπο που προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός από την επιστημονική κοινότητα (μέσω του αέρα, για παράδειγμα).

 

Οι φόβοι αυτοί, που εντάθηκαν μετά τη μόλυνση των δύο νοσηλευτών από το Τέξας παρότι φορούσαν τις ειδικές στολές, έχουν προκαλέσει πανικό ανά την υφήλιο, τη στιγμή που ΠΟΥ και ΕΕ εντείνουν τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση της επιδημίας που μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη σε τρεις χώρες ενώ απειλεί ευθέως άλλες 15.

 

«Ο Έμπολα εν πολλοίς παραμένει αυτός που ήταν το 1976, όταν ανακαλύφθηκε», επιμένουν οι επιστήμονες. «Οι περισσότεροι ιοί μόλις εδραιώσουν έναν τρόπο συμπεριφοράς, μένουν σε αυτόν», εξηγεί στην Wall Street Journal ο καθηγητής ιολογίας Ίαν Τζόουνς στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Μ. Βρετανίας, υπογραμμίζοντας πως κανένας ανθρώπινος ιός δεν έχει διαπιστωθεί να έχει αλλάξει στην πορεία τον τρόπο μετάδοσής του.

 

Σε καραντίνα ένας ακόμη νοσηλευτής στο Τέξας

Ένας νοσηλευτής από το Τέξας, ο οποίος ενδεχομένως να είχε έρθει σε επαφή με δείγματα από τα σωματικά υγρά του πρώτου ασθενή που διαγνώστηκε με Έμπολα στις ΗΠΑ, τέθηκε σε απομόνωση στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε, παρότι δεν εμφανίζει συμπτώματα της ασθένειας.

 

Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως ο εργαζόμενος στο νοσοκομείο Texas Health Presbyterian Hospital, αν και δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον λιβεριανό ασθενή Τόμας Έρικ Ντάνκαν που κατέληξε, ενδεχομένως να είχε επεξεργαστεί σωματικά υγρά του πριν από 19 μέρες, πριν φύγει για την κρουαζιέρα.

 

Ο νοσηλευτής αυτοπαρακολουθείται από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα του Έμπολα. Σε καραντίνα τέθηκε επίσης και το άτομο με το οποίο ταξίδευε ο νοσηλευτής ενώ οι αμερικανικές αρχές πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του πλοίου στη χώρα.

 

Την ίδια ώρα, χθες Πέμπτη αρνητικές βγήκαν οι προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ένας απόφοιτος του πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ με συμπτώματα ύποπτα για Έμπολα. 

Ο ασθενής, ο οποίος θα συνεχίσει να παρακολουθείται προληπτικά, είναι ένας από τους δύο αποφοίτους του τμήματος Επιδημιολογίας του Yale University, οι οποίοι τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν στη Λιβερία για να παράσχουν συμβουλές στο υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιεί υπολογιστές για τον εντοπισμό του ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του New Haven Mayor Τόνι Χαρπ.

Αρνητικά στον ιό ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και του νιγηριανού επιβάτη πτήσης της Air France, ο οποίος είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης επειδή εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα ακόμη άτομο το οποίο χθες διακομίστηκε με πυρετό στο νοσοκομείο, βρέθηκε αρνητικό στον ιό. Το άτομο αυτό είχε μεταφερθεί με το ίδιο ασθενοφόρο με την Τερέσα Ρομέρο, την ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχει προκαλέσει 4.493 καταγεγραμμένους θανάτους επί των 8.997 κρουσμάτων σε επτά χώρες, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, της Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο ΠΟΥ ανησυχεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτρων σε 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Στέλνει κι άλλους στρατιώτες στην Αφρική ο Ομπάμα 

Οι φόβοι για εξάπλωση της επιδημίας έχουν πολλαπλασιάσει τις φωνές που ζητούν την αύξηση των ελέγχων των ταξιδιωτών κατά την αναχώρησή τους από τις χώρες της Αφρικής που αποτελούν εστίες της επιδημίας. Αν και οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ καθησυχάζουν τους Αμερικανούς, υπερασπιζόμενοι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε χθες για μία «πολύ περισσότερο επιθετική απάντηση» για την αποφυγή της εμφάνισης νέων κρουσμάτων ενώ εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει εφέδρους στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη δημιουργία υποδομών κατά της επιδημίας.

 

Ωστόσο δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Εμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός «τσάρου» αρμόδιου για τον συντονισμό της εκστρατείας.

 

«Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΠΟΥ: Περιορισμένη η αποτελεσματικότητα των ελέγχων 

Σε μία προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων, 15 αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη θα λάβουν αυξημένη βοήθεια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, θα προχωρήσει «στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Η επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, και την βελτίωση του εντοπισμού των εν δυνάμει φορέων του ιού.

Πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην διαμορφωθεί ένα «εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας», «ούτε να δημιουργηθεί πνεύμα εξοστρακισμού» με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ελέγχου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εφιστώντας την προσοχή στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων. «Η λήψη της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών δεν σταματά σε κάθε περίπτωση όσους δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα την ώρα που αυτοί διενεργούνται. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν μετά το πέρασμα από τους τελωνειακούς ελέγχους και την είσοδο στο έδαφος της χώρας προορισμού, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς πολλές χώρες αναφέρουν τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών στο έδαφός τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που τίθενται σε καραντίνα.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε απογοητευμένος από την βραδύτητα της αντίδρασης των πλούσιων χωρών: «Εάν αυτή η κρίση είχε πλήξει άλλη περιοχή , πιθανότατα θα την είχαμε διαχειρισθεί πολύ διαφορετικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC. «Στην πραγματικότητα αν κοιτάξετε την εξέλιξη της κρίσης θα διαπιστώσετε ότι η διεθνής κοινότητα ξύπνησε μόνον όταν η ασθένεια έφθασε στην Αμερική και την Ευρώπη».