Απαιτούν λεφτά οι τράπεζες για να ενημερώσουν τους δανειολήπτες
Όλο και περισσότερο, καθημερινά, οι τράπεζες δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό του εκβιαστή, του ανάλγητου οργανισμού, που προσπαθεί να εκμαιεύσει το παραμικρό κέρδος από τους καταναλωτές και τους δανειολήπτες, ακόμη και από την πιο ασήμαντη και καθημερινή συναλλαγή. Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος από δανειολήπτες που πηγαίνουν στις τράπεζες, οι οποίες πριν από λίγα χρόνια τους πάσαραν δάνεια και κάρτες με το χαμόγελο στα χείλη και μέσα στην ευγένεια, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή παγιδεύουν τους δανειολήπτες με τα προϊόντα και τους όρους – παράνομους πολλές φορές – με τους οποίους μοίραζαν αφειδώς δάνεια και κάρτες.
Μια ακόμη εξοργιστική περίπτωση συναλλαγής με τράπεζες στην οποία είναι πελάτισσα εδώ και χρόνια, αντιμετώπισε σήμερα μία δανειολήπτρια στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη δανειολήπτρια απευθύνθηκε στην τράπεζα – που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν «η τράπεζά της» – από την οποία είχε πάρει κάποια τραπεζικά προϊόντα. Κάποια δάνεια και κάποιες πιστωτικές κάρτες, έξι συνολικά. Και θέλησε να δει τι χρωστάει. Τι πιο λογικό! Αλλά, όπως την ενημέρωσε ο υπάλληλος της τράπεζας, θα έπρεπε να πληρώσει 10 ευρώ για το κάθε προϊόν ξεχωριστά, ώστε να γίνει ξεχωριστό αίτημα για το καθένα προϊόν, και κάθε αίτημα ξεχωριστά θα το συζητούσε κάποιο συμβούλιο της τράπεζας για να αποφασίσει, όχι να την ενημερώσει για τις κάρτες και τα δάνειά της, αλλά ΑΝ θα την ενημερώσει. Έπρεπε δηλαδή να πληρώσει 60 ευρώ συνολικά για κάτι τόσο απλό, και πάλι ήταν άγνωστο αν θα την ενημέρωνε η τράπεζα για το πιο απλό πράγμα, το οποίο είναι δικαίωμα του κάθε δανειολήπτη. Να μάθει πόσα ακριβώς χρωστάει στη τράπεζα για να δει και να κανονίσει πώς θα τα πληρώσει.
Αλλά η συγκεκριμένη τράπεζα, ο υπάλληλος και η διευθύντρια λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί η συγκεκριμένη δανειολήπτρια γνώριζε πολύ καλά τα δικαιώματά της – καθώς είναι μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος – ενημέρωσε το σύλλογο και κάλεσε και την Αστυνομία. Στη τράπεζα πήγε αμέσως ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Περβανάς, μαζί με εξειδικευμένο δικηγόρο του συλλόγου και – φυσικά – τόσο η διευθύντρια όσο και ο υπάλληλος, προσπαθούσαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να υπερασπιστούν το παράνομο χαράτσι που επιβάλλει η τράπεζα σε κάθε δανειολήπτη που θέλει να ενημερωθεί για το υπόλοιπο της οφειλής τους. Τόσο ο Χ.Περβανάς, όσο και ο εξειδικευμένος δικηγόρος του συλλόγου, κατήγγειλαν ότι η απαίτηση της τράπεζας ήταν καταφανώς παράνομη και ότι η τράπεζα δεν είχε κανένα δικαίωμα να προβάλει τέτοιου είδους απαιτήσεις εις βάρος των δανειοληπτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αξίωση της τράπεζας, αβάσιμη, αστήριχτη και παράνομη.
Φυσικά ακολούθησε και μήνυση της δανειολήπτριας κατά της τράπεζας και κατά παντός υπευθύνου για την παράλογη και παράνομη απαίτηση να πληρώσει 10 ευρώ για κάθε δάνειο και κάρτα της, ώστε να ενημερωθεί για το σύνολο της οφειλής της, όπως έχει κάθε δικαίωμα να πράξει.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δανειολήπτες καταγγέλλουν παρόμοιες παράνομες μεθόδους από πλευράς των τραπεζών. Είναι φαινόμενο που συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ κανένα από συστημικά ΜΜΕ, που από το πρωί ως το βράδυ κατηγορούν τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια για την κατάσταση των τραπεζών, δεν ανέφερε ποτέ. Ούτε όταν, μετά από μήνυση δανειολήπτη, διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πέρασε ολόκληρο σαββατοκύριακο στο αυτόφωρο, για παρόμοια συμπεριφορά. Και πώς θα το έκαναν άλλωστε τα συστημικά ΜΜΕ, όταν οι καναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες είναι μεταξύ αυτών που έχουν πάρει δανεικά κι αγύριστα θαλασσοδάνεια και είναι συνυπεύθυνοι με τα κομματικά και τα τραπεζικά στελέχη για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών; Αλλά όλοι αυτοί είναι κύριοι με γραβάτες και «ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας» και δεν τους πειράζει κανείς. Βρίσκονται στο απυρόβλητο. Σε αντίθεση με τους ανίσχυρους δανειολήπτες στις πλάτες των οποίων έχει πέσει όλο το βάρος κάλυψης των κενών στα ταμεία των τραπεζών, αλλά και οι κατηγορίες των ΜΜΕ ότι είναι υπεύθυνοι για τη κατάσταση των τραπεζών. Αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».