Απεργία: Δεν έκανε τη διαφορά το συνδικαλιστικό κίνημα

Όσοι πόνταραν σπς χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις για να στηρίξουν τις πολιτικές επιδιώξεις τους περί ανάγκης ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης έχασαν.

Ναι μεν οι διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «λαοθάλασσες» και «ποτάμια» που στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες.

 

Τα συνδικάτα πάντως έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, που είναι και η ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ από τη συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από το ΕΚΘ και ήταν απολύτως ειρηνική.
Μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ επισήμαναν στη «Μ» ότι «παρά την κακοκαιρία και τη μεγάλη δυσκολία της μετακίνησης εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, περίπου 10.000 πολίτες έδωσαν το ‘παρών’ στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία». Βέβαια η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων κατά 60%, δηλαδή υπολογίζει ότι στη συγκέντρωση του ΕΚΘ συμμετείχαν το πολύ 3.500 έως 4.000 άτομα, αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση… Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι την ώρα που η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή Εγνατίας και Ιασωνίδου, η ουρά της βρισκόταν ακόμη στην Αγίου Δημητρίου.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ

 

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των διαδηλωτών, έντονη ήταν η παρουσία εργαζομένων σε βιομηχανίες που κινδυνεύουν με λουκέτο (πχ. ΕΛΒΟ, Χαλυβουργική), φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, σωματείων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εκπαιδευτικών και συνταξιούχων.

Εξάλλου στην πορεία του ΕΚΘ προστέθηκαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σωματείων που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, ενώ αργότερα ομάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε στον «Φούρνο του Λάμπρου», επί της Αγίου Δημητρίου, και απομακρύνθηκε με την παρέμβαση των ΜΑΤ. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση καταγγέλλεται από σωματεία για εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

Σε σχέση με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία τα στοιχεία ήταν συγκεχυμένα. Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΕΚΘ, στην ΕΛΒΟ και τη Χαλυβουργική, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, η συμμετοχή έφθασε στο 85% και ήταν η μεγαλύτερη. Μη μετρήσιμη είναι η συμμετοχή στον χώρο του επισιτισμού, ενώ στις ΔΕΚΟ ήταν πιο αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες πανελλαδικές πανεργατικές κινητοποιήσεις, όπως και στις τράπεζες.

Στον χώρο της εκπαίδευσης η αποχή, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν στο 24% και σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν χθες τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το EKAB όλης της χώρας, λόγω της συμμετοχής των γιατρών στην απεργία.

 


Νέο αγωνιστικό ραντεβού έδωσαν τα συνδικάτα για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, που είναι και η ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού .


 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι ιδιώτες υγειονομικοί με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Πάντως η συμμετοχή των γιατρών στη χθεσινή απεργία ήταν μικρή, κάτι που προέκυψε και από την παρουσία τους στις χθεσινές πορείες, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους δεν είχαν συγκεκριμένα ποσοστά συμμετοχής.

 

ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ

 

Οι δυνάμεις του KKE και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 έως 3.500 άτομα, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ προστέθηκαν και οι εμποροβιοτέχνες, που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και διαμαρτύρονταν για την υπερφορολόγηση του κλάδου. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε επίσης στο ΥΜΑΘ, αφού κατέβηκε στην Τσιμισκή και ανηφόρισε από τη Βενιζέλου. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι δύο πορείες στην πόλη επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία υπέστη το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ, αφού ελάχιστα λεωφορεία κυκλοφορούσαν χθες εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία (έτσι, μετά από καιρό άδειασαν και οι πιάτσες των ταξί…). Τέλος, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά η συμμετοχή στις περισσότερες ήταν μικρή.

 

Πηγή: Μακεδονία