Απάντηση Τσακαλώτου σε Σαρίδη για την εισφορά 128/75

saridis

Μετά από δύο μήνες από την αρχική της κατάθεση, απάντησε τελικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη σχετικά   με την εισφορά 128 / 75. Ο κ. Σαρίδης μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο, εξήγησε πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του υπουργού και θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες με στόχο την κατάργηση της άδικης εισφοράς που βαραίνει αποκλειστικά τους δανειολήπτες.
Από το 2002 δεν έπρεπε να δίνεται από τους πάσης φύσεως δανειολήπτες.

Πρόκειται για τη διάταξη του ν.128/1975 η οποία, είχε μπει ως  μια ποσοστιαία επιβάρυνση σε κάθε φύσεως καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σκοπός της εισφοράς εκείνης, που είχε επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους δανειολήπτες, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο,  για την ενίσχυση των εξγωγικών ελληνικών εταιρειών.. Από τότε, που μπήκαμε όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο συγκεκριμένος νόμος  δεν θα έπρεπε να ισχύει, τόνισε ο κ. Σαρίδης. Παράλληλα, σημείωσε πως για τη συγκεκριμένη εισφορά ενημερώθηκε από τον κ. Χαράλαμπο Περβανά, πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι με το ν.4336/2015 έγινε αλλαγή και με τα χρήματα της εισφοράς επιδοτούνται αποκλειστικά πληγέντες από φυσικές καταστροφές και από τρομοκρατικές πράξεις. Στην επισήμανση του Γ. Σαρίδη ότι  δεν υπάρχει κανένας κωδικός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  που να αναφέρει αυτά τα χρήματα ως έσοδο, ο υπουργός επικαλέστηκε άγνοια και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο μέλλον.