Αντίθετος σε συναίνεση ο Α.Τσίπρας πριν από έναν χρόνο

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή συναίνεσης με το Α.Σαμαρά, πέραν του ορισμού ημερομηνίας εκλογών, εμφανιζόταν πριν από έναν χρόνο, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 29-11-2014, σε ομιλία του στη Λαμία, ο Α.Τσίπρας δήλωνε σε έντονο ύφος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί ένα μέτρα και νέα τετελεσμένα. Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά». Ζητούσε εκλογές «για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα». Σ’ εκείνη την ομιλία του, όπως και σε πολλές άλλες, ο Α.Τσίπρας δεσμευόταν για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που περιελάμβανε: Επαναφορά της 13ης σύνταξης, ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000  ευρώ, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες, δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας, και βεβαίως τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Έναν χρόνο μετά, ο Α.Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας καλεί τα άλλα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση για να προχωρήσει τα μέτρα που προβλέπει το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο που υπόγραψε ο ίδιος. Συναίνεση για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια» και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα εις βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών, που αγωνίζονται να σώσουν τη κύρια κατοικία τους και να μην μείνουν στο δρόμο. Έναν χρόνο μετά, ο νόμος Κατσέλη, αντί να βελτιωθεί και να προστατεύσει τους αδύναμους δανειολήπτες, έγινε αυστηρότερος και οι τράπεζες θα αποφασίζουν αν θα δώσουν και σε ποιος το πιστοποιητικό συνεργάσιμου δανειολήπτη, ενώ το κράτος λάμπει διά της απουσίας του. Έναν χρόνο μετά, και για να περάσει αναίμακτα και αθόρυβα ο νέος νόμος Κατσέλη που θα βγάζει τα σπίτια στον πλειστηριασμό, κύριο θέμα στα ΜΜΕ έγινε ο φόρος για το κρασί.

Την ίδια στιγμή που οι φτωχοί δανειολήπτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ολομόναχοι το τραπεζικό σύστημα, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απλά και μόνο για συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι δήθεν συζητούν για το πώς θα βρεθούν λύσεις στα μείζονα προβλήματα  των πολιτών.