Αντίθετη στο κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Την αντίθεση του στο κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μεταφέροντας τη θέση της ΠΚΜ για το μέλλον της ΕΒΖ.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο του εργοστασίου της Ε.Β.Ζ. στις Σέρρες. Αν κλείσει το εργοστάσιο, δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετηθεί το σύνολο της παραγωγής ζάχαρης μόνο από το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ. στο Πλατύ Ημαθίας» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ακόμη τις επιπτώσεις στη συνολική μείωση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα, τη ζημία στους τευτλοπαραγωγούς και στην τοπική οικονομία της περιοχής.
«Να δοθεί σε επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, που ήδη μάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον» αντί να κλείσει, προτείνει για το Ζαχαρουργείο της ΕΒΖ στις Σέρρες, το Επιμελητήριο Σερρών, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΒΖ και με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, συναρμόδιους υπουργούς, βουλευτές, αυτοδιοίκηση, κ.α.
Στην πρόταση- που αποτελεί τροποποίηση παλαιότερης πρότασης (14.1.2014) να αναλάβει το ίδιο το Επιμελητήριο Σερρών τη διοίκηση του εργοστασίου Σερρών της ΕΒΖ – υπογραμμίζεται ότι το εργοστάσιο μπορεί να δοθεί «με ενοικίαση διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών και αντίτιμο το 10% των κερδών και ενδεικτική καλλιέργεια τεύτλων για τα επόμενα χρόνια: 30 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2015, 40 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα το 2016 και άνω των 50 χιλιάδων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων από το 2017 και μετά».
Το Επιμελητήριο Σερρών, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τις συνέπειες για την τοπική οικονομία και απασχόληση από το κλείσιμο του εργοστασίου, αναφερόμενο και στην εμπειρία των δύο εργοστασίων στη Ξάνθη και στη Λάρισα, που «απαξιώθηκαν και δεν μετατράπηκαν σε μονάδες βιοαιθανόλης» και σημειώνει:
«Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση από τη Διοίκηση της ΕΒΖ της πρότασής μας μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην κάλυψη με παραγωγή στην Ελλάδα της εθνικής ποσόστωσης , το 50,01% της οποίας απωλέσαμε με συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα μας σε αθρόες εισαγωγές, αλλά, έχοντας ως διαπραγματευτικό όπλο την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ζάχαρης, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ποσόστωση που είχαμε πριν από τη μείωση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ