Αντίθετη η Εκκλησία και στην καύση νεκρών
Νέο «μέτωπο» με την κυβέρνηση ανοίγει η Εκκλησία. Μετά τη διαφωνία που εξέφρασε σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία, χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ανέβασε τους τόνους για το θέμα της καύσης των νεκρών. Εξαπέλυσε «ιερά πυρά» κατά της κυβέρνησης και όσων δήμων προτίθενται να δημιουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης, παρομοιάζοντας μάλιστα την καύση με τη διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων. Φρόντισε δε, να επισημάνει προς τους πολίτες ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιερέων να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, στην περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει την καύση αντί της ταφής…
Ειδικότερα, τα μέλη της ΔΙΣ, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, συζήτησαν στη χθεσινή τους συνεδρίαση το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», στο οποίο αναφέρεται (στο άρθρο 21) ότι καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον τύπο τελετής της κηδείας του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού, αρκεί να μην προσκρούει σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη.
Παραβίαση
«Με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σoρού του», απεφάνθη η ΔΙΣ, επιλέγοντας μάλιστα να περιγράψει με? ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη διαδικασία της καύσης της σορού. «Κατά τη σύγχρονη διαδικασία της κατ’ ευφημισμόν ?αποτεφρώσεως? μετά την καύση της σoρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης ?αποτέφρωσης νεκρών? και της ?διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων?».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΔΙΣ, η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως “στερεό απόβλητο”, όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της».
Από τα «ιερά πυρά» δεν ξέφυγαν οι δήμοι που εμφανίζονται θετικοί στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης. «Αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας, ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση», τονίζει η ΔΙΣ. Και προσθέτει: «Μεθοδολογία ακρωτηριασμού δηλαδή, αντί θεραπείας του προβλήματος, που διαιωνίζεται εκβιαστικά υπέρ της αποτέφρωσης, ώστε η τελευταία να διαφημίζεται ως δήθεν αξιοπρεπής για τον νεκρό και λιγότερο δαπανηρή ή μακάβρια για τους οικείους».
Για το θέμα, η ΔΙΣ αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Πηγή: Ημερησία