Άνοδος βάσεων σε περιζήτητες σχολές

Υπερπτήση θα κάνουν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής για τις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων.

 

Για την εισαγωγή στην πλέον υψηλόβαθμη σχολή, την Ιατρική Αθηνών, αναμένεται να απαιτηθούν πάνω 19.000 μονάδες, όριο κάτω από το οποίο βρέθηκε πέρυσι η βάση της σχολής (στις 18.916 μονάδες) για πρώτη φορά, μετά το 2002, όταν «κατρακύλησε» στις 18.835 μονάδες. Στη… ρότα της Ιατρικής, ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής και σε άλλες περιζήτητες σχολές, όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, η οποία θα κινηθεί προς τις 19.000 μονάδες. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των 88.356 υποψηφίων Γενικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, οι επιδόσεις είναι σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι.

 

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό των αριστούχων με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 9,48% έναντι 5,7% πέρυσι. Εκτός από την άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα… ρετιρέ των σχολών, θα καταγραφεί άνοδος και στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες, λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15. Αντίστροφα, μειώθηκε (23.896 έναντι 28.645 πέρυσι) ο αριθμός των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10, κάτι που θα ωθήσει ανοδικά το «κατώφλι εισαγωγής», που πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ. Βέβαια, όπως και κάθε χρόνο, οι βάσεις θα κινηθούν με διαφορετικές «ταχύτητες» και πρόσημο, καθώς θα συναρτηθούν με τη ζήτηση και τις αυξομειώσεις στον αριθμό των θέσεων σε κάθε σχολή.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF Εμμανουήλ Αμαργιανάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

 

– 1ο (Νομικές, Παιδαγωγικά, κ.ά): Πλην της Ιστορίας κατεύθυνσης, στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν εφέτος καλύτερες επιδόσεις. Ενδεικτικά, στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, οι άριστοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Οι καλύτερες επιδόσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων (στα πανεπιστήμια από 19.146 πέρυσι σε 18.690), θα οδηγήσουν τις βάσεις σε  άνοδο  έως  και τις 500 μονάδες.  Από την άλλη, χαμηλές βάσεις περιφερειακών σχολών αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

 

– 2ο (τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, κ.ά.): Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψαν πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στη φυσική και τα μαθηματικά κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται άνοδος, (κυρίως στις πιο υψηλόβαθμες σχολές) έως και 800 μονάδες.

 

– 3ο (Ιατρικές, κλπ): Προς τις 18.600 μονάδες θα κινηθεί η βάση της πιο χαμηλόβαθμης Ιατρικής σχολής, της Θράκης, δηλαδή περί τις 500 μονάδες πάνω από τις 18.090 που ήταν η περυσινή βάση. Βέβαια, η άνοδος στις μεσαίες σχολές του πεδίου δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες.

 

– 4ο (πολυτεχνεία, τεχνολογικές σχολές): Το όριο των 18.000 θα ξεπεράσει η βάση των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καταδεικνύοντας την ευρύτερη τάση για τις βάσεις εισαγωγής του πεδίου. Η συμπεριφορά των βάσεων του πεδίου θα είναι αντίστοιχη του 2ου πεδίου και θα επηρεαστεί από την αύξηση των θέσεων στα τμήματα πανεπιστημίων και πολυτεχνείων (από 7.224 πέρυσι σε 7.525).

 

– 5ο (οικονομικές σχολές): Πολύ καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στα  Μαθηματικά γενικής παιδείας και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αυτό, παρά τη μείωση του αριθμού  των  υποψηφίων του πεδίου, θα ωθήσει τις βάσεις ανοδικά.

 

Πηγή: Καθημερινή