Αγγίζει τα 700 δισ. ευρώ η συνολική ακίνητη περιουσία που δηλώθηκε στο Ε9

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

H συνολική δηλωθείσα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων για το έτος 2015 ανήλθε στο ύψος των 698.912.730.089,72 ευρώ, σύμφωνα με απάντηση του κ. Τρ. Αλεξιάδη

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο αναπληρωτής Υπουργός, «[…] Από τα τηρούμενα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας δεν προκύπτει η συνολική αξία των ακινήτων στο σύνολο της χώρας, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, ούτε η απόκλισή της συνολικά από την εμπορική αξία. Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι η συνολική αξία της δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας όπως έχει υπολογιστεί για την επιβολή του Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2015 (ν.4223/2013) φυσικών και νομικών προσώπων η οποία ανέρχεται στο ύψος των: 698.912.730.089,72 […]».

Αναφορικά με την απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ο κ. Τ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «[…] Ο προσδιορισμός της απόκλισης των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων από τις εμπορικές προϋποθέτει την ύπαρξη βάσης αξιών ακινήτων, η οποία θα ενημερώνεται διαρκώς με τις τρέχουσες αξίες των ακινήτων. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική καταγραφή των εμπορικών αξιών των ακινήτων ώστε να δημιουργηθεί μητρώο εμπορικών αξιών για όλα τα είδη των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της Χώρας. Ωστόσο στα πλαίσια της δέσμευσης της διάταξης της παραγράφου Γ του άρθρου 3 του ν.4336/2015(ΦΕΚ:94/Α/15), με την οποία η Διοίκηση καλείται να μεριμνήσει για την περαιτέρω εναρμόνιση των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς, σας γνωρίζουμε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή (αρ.πρωτ.:2/33337/0004/2-6-2016 απόφαση του Υπ. Οικονομικών) με έργο τη μελέτη όλων των στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και την εύρεση τρόπου υλοποίησης και θεσμοθέτησης βάσης δεδομένων αξιών ακινήτων καθώς και των πηγών από τις οποίες θα αναζητηθούν τα στοιχεία που θα την τροφοδοτούν ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής και ανά τακτά διαστήματα ενημέρωσή της […]».

Πάντως, η δηλωθείσα ακίνητη περιουσία που σύμφωνα με τα ανωτέρω ανέρχεται στα 698 δισ. ευρώ (για το έτος 2015) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφενός μεν, διότι υπάρχουν πολλά λάθη στο έντυπο Ε9 που επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων (απότοκα των ασαφειών στη συμπλήρωσή του όλα αυτά τα χρόνια), αφετέρου δε, επειδή σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει δηλωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων (π.χ. αυθαίρετες κατασκευές, κ.λπ.).

Επίσης, σημαντική παράμετρος προκειμένου να υπάρχει στο μέλλον μια σαφής εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας της χώρας —η οποία φυσικά επισημάνθηκε και από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό— είναι το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλη. Κλείνοντας να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητη και μια τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των αξιών των ακινήτων (τόσο σε επίπεδο υπολογισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή οποιουδήποτε άλλου αντίστοιχου φόρου που θα θεσπιστεί, όσο και βάσει του ν. 1249/1982) έτσι ώστε η αξία της ακίνητης περιουσίας της χώρας να αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και βάσει πραγματικών δεδομένων —δηλαδή έτσι όπως πραγματικά είναι— και όχι βάσει αντικειμενικών, κ.λπ. υπολογισμών.