Andrew George: Πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Ελλάδα!!!
Ο Andrew George εξηγεί γιατί η βρετανική πλευρά θα αρνηθεί το ελληνικό αίτημα.
Έχουμε χρέος να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, τονίζει στην «Καθημερινή τη Κυριακής» ο βρετανός βουλευτής Andrew George, που ηγείται σχετικής εκστρατείας στη χώρα του.
Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων και τα τελευταία επτά χρόνια πρόεδρος της οργάνωσης «marbles reunited».
Ο Andrew George πρωτοήρθε σε επαφή με το όλο εγχείρημα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – τότε είχε γίνει μια μεγάλη καμπάνια στο Λονδίνο με την ονομασία «Παρθενώνας 2004» και του είχε τραβήξει την προσοχή. «Είχα διαβάσει τότε κάποια πράγματα και είχα κρατήσει μια επαφή με τον Richard Allan τον αρχαιολόγο και βουλευτή, εμπνευστή της βρετανικής εκείνης πρωτοβουλίας. Αλλά μέχρι εκεί». Όταν το 2005 ο Allan πήρε την απόφαση να παραιτηθεί τον κάλεσε και του ζήτησε να αναλάβει. «Θεωρούσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος μέσα από τη Βουλή. Εγώ δεν ήμουν σίγουρος, όμως αυτός επέμενε. Φαίνεται πως τον είχα παραπλανήσει με επιτυχία να θεωρεί πως είμαι ο καταλληλότερος!», λέει γελώντας.
Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καμία άμεση σχέση με την Ελλάδα – και αυτό πιστεύω είναι κάτι καλό για τον σκοπό που υπηρετώ! Είμαι ένας Βρετανός και η μόνη μου επιθυμία στο τέλος της ημέρας είναι ένα λάθος να γίνει σωστό. Τόσο απλά! Ίσως η καταγωγή μου – η μικρή κομητεία της Κορνουάλης έχει κάτι να κάνει με αυτό. Το γεγονός δηλαδή ότι και από εμάς είχαν κλαπεί αρχαία, τα οποία μάλιστα βρίσκονταν στο Βρετανικό Μουσείο μέχρι να μας επιστραφούν σε μορφή “παρατεταμένου δανείου”. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ γιατί τα δύο παραδείγματα δεν είναι συγκρίσιμα, αλλά αυτό το βίωμα ίσως εξηγεί εν μέρει το πάθος που έχω για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα».
Ο βρετανός βουλευτής αναφέρθηκε και στο Παρίσι τότε οι εκπρόσωποι της βρετανικής πλευράς κάθισαν για ώρες με τους Έλληνες απεσταλμένους και συνέταξαν το σχέδιο για διαμεσολάβηση πριν από ένα μήνα. Αυτό το ίδιο κείμενο-σύσταση θα πρέπει να αποδεχτούν ή να απορρίψουν με διορία έξι μηνών και οι δύο πλευρές. «Αυτό είναι πράγματι ενθαρρυντικό, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου η απάντησή τους θα είναι αρνητική. Και αυτό γιατί η βρετανική πλευρά θεωρεί πως δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια η κίνηση στην UNESCO είναι σημαντική για έναν άλλο λόγο: ξέρετε πόσες φορές είχα βρεθεί σε επίσημες συζητήσεις ακόμα και εδώ στη Βουλή και η απάντηση ήταν “Καλά αυτά που μας λέτε, αλλά η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο αίτημα”. Όλοι εμείς μπορεί να “φωνάζαμε”, αλλά επισήμως δεν υπήρχε τίποτα. Πλέον διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που είναι και ανέξοδος και μη συγκρουσιακός».
Όσον αφορά μια νομική διεκδίκηση, ο κ. George έχει εκφραστεί υπέρ. «Σίγουρα το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι το ηθικό – αλλά το ηθικό κερδίζει την κοινή γνώμη, όχι την επιστροφή των μαρμάρων. Πλέον όταν συζητάμε για νομική διεκδίκηση περνάμε σε άλλο επίπεδο. Δεν είμαι νομικός, αλλά από αυτά που μου έχουν εξηγήσει καταλαβαίνω πως η βρετανική πλευρά θα ζοριστεί πάρα πολύ όταν όλα τα επιχειρήματα και στοιχεία συζητηθούν σε μια αίθουσα διεθνούς δικαστηρίου, με τους κορυφαίους δικηγόρους να έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα αρχεία».